Borba sa vetrenjačama

Img Foto: CEMA - Luka K.

Centar za monitoring i aktivizam - CEMA u okviru projekta ''Informisanje u javnom interesu osoba sa invaliditetom'' održao je fokus grupu sa članovima Udruženja paraplegičara - Čačak.

Njihova misija je poboljšanje uslova života osoba sa invaliditetom pre svega korisnika invalidskih kolica, rešavanje zajedničkih problema, pružanje pomoći, zapošljavanje i aktivno uključivanje osoba sa invaliditetom u sve segmente društvenog i sportskog života.

Kao jedan od najvećih problema članovi ovog Udruženja su istakli arhitektonske barijere sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Kristina Grbović: "Obično se političari slikaju samo sa “lepim” stvarima dok ih naše stvarno stanje ne interesuje. Čini mi se da se borimo sa vetrenjačama. Pozvali su me da pomognem u snimanju kada su sredili prilaznu rampu jednog vrtića u Beogradu. Uloženo je skoro tri miliona dinara u tu rampu a ja nisam mogla sama sa kolicima da se popenjem. Postala sam svesna da je sve to samo “našminkano” za javnost a da nije zaista urađeno za osobe sa invaliditetom. Upravo je ta preskupa rampa to dokazala.”

 

Vlade Petković: "Kada su u pitanju fizičke barijere samo tražimo da se poštuje zakon koji već postoji. Primer je izgradnja novih zgrada gde u projektu treba da postoji prilaz za osobe sa invaliditetom koje su u kolicima. Kažu da stare zgrade ne mogu da se preurede, međutim, uvek postoji rešenje kada to želite da uradite! Veliki problem imamo i sa finansiranjem sportskih klubova. Sada opština izdvaja million dinara za osam klubova. Mi  tražimo bar 2-3 % izdvajanja za sport da bude prosleđeno udruženjima OSI."

 

Slađana Radovanović: "Trenutno nemamo nikakav prilaz u čačansku Poštu a u zgradi opštine postoji rampa samo do prizemlja. Centar za socijalni rad je napravio rampu kod ulaza za zaposlene do koje moramo preći preko slivnika, što naravno, osoba sa invaliditetom koja je u kolicima ne može sama da uradi, tako da kao da ništa nisu ni uradili."

Ovo su samo neki od stavovova o kojima su govorili učesnici fokus grupe, a o kojima se, prema njihovom mišljenju malo govori u lokalnim medijima. Upravo zbog toga CEMA je pokrenula inicijativu za stvaranje pravnog okvira kojim bi se namenski izdvojila sredstva za sufinansiranje medijskih projekata koji se bave položajem osoba sa invaliditetom. Predlog je da se izdvoji 8 - 10% sredstava, u odnosu na ukupan budžet, za medijske projekte posvećene osobama sa invaliditetom. Na ovaj način, njihovi brojni problemi, ali i uspesi i rezultati koje postižu, bili bi vidljiviji u javnom prostoru.

Svi članovi Udruženja paraplegičara - Čačak stavili su svoj potpis za ovu inicijativu koja će biti dostavljena lokalnim organima vlasti.

 

Izvor: Cemaforum

 





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs