Mali: Za medicinare sutra 10.000 dinara jednokratne pomoći

Img Foto: Pixabay

Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je da će 122.462 zdravstvena radnika u petak dobiti po 10.000 dinara jednokratne novčane pomoći.

Reč je o zdravstvenim radnicima koji su zaposleni u samom zdravstvenom sistemu, u vojno-zdravstvenim ustanovama, u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, ustanovama socijalne zaštite, čiji se rad finansira sredstvima iz budžeta, Zavodu za sport, Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Železnica Srbije, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, podrška države zdravstvenim radnicima je kontinuirana i ogleda se, kako kroz jednokratna davanja, tako i kroz redovna povećanja plata.

Mali je podsetio da su u novembru 2019. godine plate medicinskih sestara povećane za 15 odsto, a lekarima za 10 odsto, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Zdravstvenim radnicima su od 1. januara ove godine povećane plate, ovoga puta za osam odsto, naveo je Mali, dodajući da su ostali zaposleni u javnom sektoru od 1. januara ove godine dobili povećanje plata od sedam odsto.

On je podsetio i da će, osim zdravstvenih radnika, penzioneri dobiti po 20.000 dinara 10. februara, dok svi mladi od navršenih 16 do navršenih 29 godina, dobiće po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, što je 11.758.56 dinara.

Prijava mladih za tu vrstu pomoći počeće u subotu, 15. januara, i trajaće do 30. januara na portalu Uprave za trezor, idp.trezor.gov.rs.

S merom pomoći za mlade i sa 20.000 dinara koje će penzioneri dobiti, dolazimo do toga da su sva tri paketa pomoći države za ublažavanje posledica pandemije vredna ukupno oko 8,7 milijardi evra, odnosno oko 18 odsto BDP.

To su ogromna sredstva i odličan pokazatelj stanja javnih finansija naše zemlje. To je potvrda da je naša država jaka i stabilna i da uvek brine za svoje građane, zaključio je Mali.

Izvor: FoNet


Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs