BIRODI: Većnik kažnjen opomenom jer je kao funkcioner davao partijske izjave

Img Foto: Dragana Krnetić

Biro za društvena istraživanja saopštio je da je gradski većnik Novog Sada kažnjen opomenom zbog davanja partijskih izjava kao javni funkcioner.

Zloupotrebe javnih funkcija od strane funcionera prolazile su bez sankcija iako je to zabranjeno članom 50. Zakona o sprečavanju korupcije, ističe se u saopštenju.

„Na žalost i pored višegodišnjeg insistiranja na primeni ovog člana na način da i predsednik Republike bude obuhvaćen, jer je on taj koji u praksi najviše krši ovaj član mešajući funkciju predsednika Republike i predsednika Srpske napredne stranke, to se nije desilo“, naveo je BIRODI.

U saopštenju se ukazuje da "odgovornost za ovu praksu snose i novinari koji na skupovima javnog karaktera javnim funkcionerima postavljaju partijska pitanja".

BIRODI je pozvao Agenciju za borbu protiv korupcije i Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da uspostave saradnju kako bi na efikasan način pratili primenu člana 50, jer, kako se navodi, Agencija ima nadležnost, a REM resurse za monitoring medija.

BIRODI je naveo da je obavešten od Agencije za sprečavanje korupcije da je većnik Grada Novog Sada Milovan Amidžić kažnjen opomenom, jer je u svojstvu javnog funkcionera dao izjavu u kojoj je govorio o šansama kandidata Srpske napredne stranke (SNS), na izborima za mesne zajednice.

Izvor: Beta





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs