Eko potest u Gornjem Milanovcu: Deca najugroženija zbog zagađenja vazduha

Img Foto: Ozon Press

Ekološki protest održan je pred više stotina okupljenih u Gradskom parku u Gornjem Milanovcu zbog zabrinutosti građana oko stanja u kome se nalazi njihova životna sredina, kao i zbog nedostatka javno dostupnih informacija o problemima zagađenja i posledicama. Skup su organizovali Građanska inicijativa „Trn“, „Eko straža“ i „Nevađani“.

„Građani Gornjeg Milanovca osećaju svojim čulima da im je životna sredina ugrožena na više načina i strahuju da je okruženje postalo ekološka crna tačka na mapi Srbije. Znamo da među nama ima zabrinutih za kvalitet vazduha, jer ne moramo biti eksperti da bismo primetili da vazduh štipa za oči i nadražuje grlo“, čulo se na protestu u Gornjem Milanovcu.

Skup je održan dva sata pre početka sastanka Ekološkog ustanka i Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) oko plana daljih protestnih aktivnosti i radikalizacije odbrane Srbije od Rio Tinta i drugih kompanija.

„Ani Brnabić ne verujemo ništa, a njena izjava da se razmišlja o poništavanju svih dozvola koje su date „Rio Tintu“ su pokušaj kupovine vremena“, ocenila je za Nova.rs Ljiljana Bralović iz Udruženja Suvoborska greda, koja je učestvovala na ekološkom protestu.

„To uopšte nije tako jednostavno, sa tako ozbiljnom firmom Vlada ne može da se igra žmurke. Osim toga „Rio Tinto“ nema ekspoataciona prava i nijedna kompanija ne može da ih dobije bez ekološke i studije izvodljivosti“, navela je ona. Prema njenim rečima, vlast je pod velikim pritiskom i shvatila je da više ne može zamlaćivati narod.

„Mi nećemo odustati od naših zahteva, a oni su veoma dobro poznati. Srbiju nećemo dati i prodati za rudarenje od strane bilo koje kompanije. Priča o rudnicima nas je probudila iz mrtvog sna, a u našoj zemlji je počela da se slavi smrt. Od jutra do mraka slušamo koliko je ljudi preminulo od posledica zaraze koronavirusom i zbog toga mi pozivamo sve na blokade za život. Moramo se osloboditi svih stega i pritisaka, kao i stranih i domaćih okupatora“, zaključila je za Novu Bralović.

Zvezdana Luković, iz inicijative „Nevađani za Nevade“ poručila je okupljenima da su rešenja moguća ako su građani uporni, ali da je put do adekvatne reakcije nadležnih dug i težak jer vlast ne oseća potrebu da odgovara građanima, već kapitalu i onima koji njima donose benefit. Luković je dobitnica nedavne nagrade „Beogradske otvorene škole“ za aktivistu godine jer je uspela da sa komšijama u Nevadama i drugim Milanovčanima zaustavi izgradnju asfaltne baze u blizini lokalne škole i vrtića.

Na skupu u Milanovcu bili su prisutni i Aleksandar Jovanović Ćuta i Đorđe Miketić iz „Ekološkog ustanka“ sa kolegama aktivistima iz Otvorene građanske platforme „Akcija“. Milanovac je bio i domaćin sastanka ovih udruženja, na kojem su  nakon protesta u gradskom parku, imali dogovor o daljim koracima i formama protesta za područje cele Srbije.

Izvor: Ozonpress





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs