DRI o Srbijagasu: Dug kupaca 81 milijardu dinara, javne nabavke mimo zakona

Img Foto: N1

Mandat Dušanu Bajatoviću na čelu Srbijagasa istekao je još 2016. godine, a on je nastavio da obavlja funkciju što nije u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, ukazali su državni revizori u najnovijem izveštaju. Državna revizorska institucija kontrolisala je javne nabavke Srbijagasa za 2019. i 2020. godinu, u kojima je utvrdila brojne nepravilnosti "teške" više milijardi dinara. Kada je reč o potraživanjima od kupaca - više od 48 miliona dinara je zastarelo za naplatu, a revizori su utvrdili i da ovo javno preduzeće ima dospelih, a neutuženih potraživanja od kupaca u iznosu većem od 10,8 milijardi dinara. Ukupna potraživanja od kupaca premašila su 81 milijardu dinara.

„Javno preduzeće Srbijagas nije postupilo u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama prilikom sprovođenja postupaka nabavki čija je ukupna procenjena vrednost 1,40 milijardi dinara, a ugovorena vrednost 1,35 milijardi dinara. Bez sprovedenog postupka javne nabavke, kada nije bilo osnova za izuzeće od primene Zakona o javnim nabavkama,  ovo javno preduzeće izvršilo je nabavke radova na gasifikaciji opština u iznosu od najmanje 15,53 milijarde dinara, zaključilo ugovore po ovom osnovu u iznosu od 83,85 miliona evra i nabavilo ostale usluge u vrednosti od 621,56 miliona dinara“, ocenila je Državna revizorska institucija u svom izveštaju.

DRI ukazuje i na kršenje Zakona o javnim preduzećima, kada je reč o funkciji koju obavlja Dušan Bajatović.

Revizori ističu da je "imenovano lice nastavilo da obavlja funkciju generalnog direktora preduzeća i nakon isteka mandata 2016. godine, što nije u skladu sa članom 24 stav Zakona o javnim preduzećima".

Autor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs