NEA: U gradovima u kojima živi 19 odsto stanovnika Srbije ne postoji monitoring zagađenja vazduha

Img Foto: Pixabay

Negiranje problema prekomernog zagađenog vazduha na svim nivoima administracije dovelo je do daljeg odlaganja preduzimanja mera, a u gradovima u kojima živi 19 odsto stanovnika Srbije ne postoji automatski monitoring zagađenja, saopštila je danas Nacionalna ekološka asocijacija (NEA).

Kako se navodi u saopštenju, ta organizacija priredila je izveštaj „Vazduh 2021“, u kome su korišćeni podaci sa portala otvorenih podataka, koji su tokom prethodne godine bili „osnov za drugačiji, objektivan prikaz stanja na satnom i dnevnom novou, sa svih automatskih stanica za praćenje kvaliteta vazduha“.

„Objektivni problem nekompetentnosti donosilaca odluka, ignorisanje stručnih mišljenja uz neobjašnjivu potrebu da se stanje u kontekstu prirodne, opažajne pojave predstavi boljim no što jeste, motivisala nas je da priredimo ovaj izveštaj radi pružanja adekvatnih, na činjenicama zasnovanih informacija najširem krugu korisnika i to u danu u kome se okončava posmatrani period na koji se izveštaj odnosi – 2021. godinu“, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim navodima, Kragujevac, Zrenjanin, Leskovac, Kruševac, Vranje, Sombor, Loznica, Jagodina, Stara Pazova, Kikinda, Pirot, Bačka Palanka, Ruma, Paraćin, Sremska Mitrovica, Požarevac i Zaječar su gradovi koji imaju više od 50.000 stanovnika, a nemaju automatski monitoring, pre svega koncentracije PM čestica u vazduhu.

„U ovim gradovima živi oko 1,35 miliona stanovnika, dakle 19 odsto građana Srbije, te bi preporuke visokih službenika državne administracije da se ne koriste ‘neverifikovani’ podaci i aplikacije posebno trebalo objasniti upravo građanima ovih mesta, oni naime ne bi imali mogućnost da saznaju kakav vazduh dišu da nema podataka iz takozvanog ‘građanskog’ monitoringa“, navode iz NEA.

Ipak, ovaj izveštaj daje dovoljnu osnovu za trenutnu, na zakonu zasnovanu, odlučnu i održivu reakciju državnih organa ukoliko konačno za cilj imaju smanjenje prekomernog zagađenja, dodaju iz NEA.

U izveštaju su date informacije o prekoračenjima zakonskih limita, iako prema postojećem Zakonu o zaštiti vazduha ona ne ulaze u godišnju ocenu i kategorizaciju vazduha po zonama i aglomeracijama, a kompletan izveštaj „Vazduh 2021“ dostupan je na sajtu te asocijacije nea.rs.

Izvor: Beta/Danas





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs