Istraživanje Demostata: Nijedna kriza ne sme da bude opravdanje da se suspenduje vladavina prava

Img Foto: Pixabay

Građani moraju da imaju i vladavinu prava i mogućnost da zaštite svoje živote, čak i u vremenu poput epidemije, jer nijedna kriza ne sme da bude opravdanje da se suspenduje vladavina prava, potvrdilo je istraživanje javnog mnjenja koje je, za organizaciju Partneri Srbija, u okviru projekta „Javne tajne o javnom zdravlju“, sproveo Demostat.

Istraživanje, sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.500 punoletnih građana od kraja septembra do sredine oktobra 2021. godine, imalo je za cilj da utvrdi da li je i u kojoj meri, građanima bitno da javne nabavke medicinske opreme tokom epidemije budu transparentne.

Skoro svaki drugi ispitanik, njih 47,7 odsto, izjavio je da su informacije o cenama, odnosno javnim nabavkama medicinske i druge opreme izuzetno bitne, a približno svaki deseti ispitanik izneo je stav da nisu bitne.

Oko trećine ispitanika, 36,8 odsto, rekao je da su informacije o cenama delimično bitne.

Svaki treći ispitanik, ili 31,2 odsto od ukupnog broja, saopštio je da nije bilo dovoljno objavljenih informacija o troškovima nabavke medicinske i druge opreme u vreme epidemije korona virusa, svaki približno četvrti ispitanik 23,4 odsto smatra da su informacije bile delimično objavljivane, dok približno svaki peti smatra da uglavnom nije bilo dovoljno informacija.

Pozitivan stav da je bilo dovoljno informacija ima 16,4 odsto ispitanika, a da ih nije bilo, u potpunosti ili delimično, navelo je 53,7 odsto njih.

Gotovo 40 odsto ispitanika smatra da je bilo, u potpunosti ili delimično, dovoljno objavljenih informacija.

Istraživanje za organizaciju Partneri Srbija pokazalo je da je 45 odsto ispitanika mišljenja da netrasparentnost u javnim nabavkama ukazuje na korupciju u procesima nabavki, a jedna trećina ispitanika delimično tako misli.

Svaki osmi ispitanik ili 12,8 odsto ne misli da netrasparentnost u javnim nabavkama ukazuje na korupciju.

Skoro svaki četvrti građanin, 23,7 odsto, potpuno je zadovoljan načinom na koji je Srbija reagovala na krizu izazvanu epidemijom korona virusa, a nešto više od jedne trećine ili 35,5 odsto delimično je zadovoljno.

Skoro 40 odsto ispitanika nije zadovoljno načinom na koji je Srbija reagovala na krizu izazvanu epidemijom, a 1,2 odsto ispitanika nije dalo odgovor.

Autor: FoNet/Danas





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs