Kreni-Promeni: Dokažite kakav vazduh udišemo - postavite pamučna pluća

Img Foto: Kreni-Promeni

Tim Kreni-Promeni je početkom godine u Beogradu postavio bilbord sa belim pamučnim plućima koja je trebalo kroz  nekoliko dana da pocrne i vizuelno prikažu šta se dešava sa našim plućima usled prevelikog zagađenja vazduha. Međutim, iako su imali sve potrebne dozvole da taj bilbord stoji kod Doma omladine u Beogradu, Gradska čistoća je skinula bilbord.

-Nekome je očigledno smetalo da se sazna istina o zagađenju. Zato ćemo ovog puta ne samo u Beogradu, već u još 20 gradova postaviti pluća i otkriti istinu o zagađenju. Ali nam treba vaša pomoć! - navode iz Kreni-Promeni.

Pre dva meseca okupili su tim ljudi iz različitih gradova širom Srbije uz ideju da se uđe u proces dobajnja dozvola. Kristina Urošević iz Tima Kreni-Promeni kaže da dva meseca kasnije – jedino u Užicu od 20 gradova su dobili dozvolu.

-Dva meseca idemo od jedne do druge kancelarije u različitim gradskim opštinama, šaljemo dodatne dopise, zovemo ih... Jedan dan kad sam išla u Sekretarijat za saobraćaj u Beogradu da proverim dokle smo stigli u procesu, bila sam u četiri različte kancelarije, niko ništa nije znao o predmetu. U poslednjoj kancelariji službenica me je pitala „da li ste sigurni da ste taj zahtev predali baš u ovoj zgradi, možda ste zalutali i slučajno predali na drugom mestu“. Zamislite, bukvalno su nas ubeđivali da nismo ni predali zahtev. Na kraju je ipak stigao odgovor – odbijeni ste na svih pet lokacija u Beogradu.

-Istina je kao voda i uvek nađe put. Tako neće sprečiti ni da se otkrije istina o zagađenju. Budući da nas sabotiraju za javne površine i ne daju dozvole, pluća ćemo postavljati na privatnim posedima, kao što su terase, zgrade, dvorišta.. Beograd, Zrenjanin, Smederevo, Valjevo, Čačak, Lazarevac, Leskovac,  Bor, Zaječar, Niš, Zrenjanin, Kragujevac, Kraljevo, Pančevo, Novi Pazar, Novi Sad, Loznica, Šabac -  ako živite u nekom od ovih gradova i imate uslova da postavite pluća u svom dvorištu ili terasi prijavite se OVDE.

Tim će pluća dostaviti do vas i plan je da budu postavljena do 18. januara. Jedino je važno da blizu postoji priključak za struju zbog ventilatora (troši minimalno struje). Na naslovnoj fotografiji možete videti kako ona izgledaju. 

U prethodnih mesec dana odjeknula je vest širom sveta da su građani u Srbiji se pobunili protiv dva zakona i pobedili uprkos zastrašivanju vlasti. Hajde da još jednom pokažemo našu moć. Da im pokažemo da ne mogu da uguše istinu o zagađenju, kažu iz Tima Kreni-Promeni.

Imamo pravo da dišemo!

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs