9. decembar - Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Img Foto: Cema.rs

Konvencija Ujedinjenih nacija protiv korupcije usvojena je 2003. godine, i od tada se 9. decembar obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Dan je posvećen podizanju svesti u javnosti o opasnostima koje korupcija predstavlja za stabilnost društva. Korupcija pogađa sve zemlje na svetu i podriva temelje demokratskih institucija, privredni razvoj, vladavinu prava i ugrožava kvalitet života svih građana.

Suzbijanje korupcije nije jednostavan zadatak. To je borba koja se tiče svih nas i zahteva da svi budemo uključeni. Potrebna je ne samo posvećenost nezavisnih tela za borbu protiv korupcije u sprečavanju, otkrivanju i pozivanju na odgovornost korumpiranih državnih službenika, već i aktivno učešće svakog građanina ponaosob koji treba da kaže NE korupciji, da pred njom ne zatvara oči i da zahteva transparentnost i odgovornost od onih koje je glasanjem postavio na funkcije.

Borba protiv korupcije nikada nije do kraja „okončana“ niti se u njoj može jednom za svagda „pobediti“. Kada društvo pogrešno zaključi da je dobilo bitku i kada pažnja popusti, korupcija može i sigurno će se ponovo razbuktati. Suzbijanje korupcije prema tome zavisi od svesti, podrške i učešća svih građana. Oni su na prvoj liniji odbrane. Nipošto ne smeju da popuste u osudi korupcije i nikada ne smeju prestati da od svojih vlasti traže odgovornost.

Centar za monitoring i aktivizam – CEMA, kao organizacija koja se od svog osnivanja bavila aktivnostima na suzbijanju korupcije, obeležila je 2019. godine prvi put u gradu Čačku, međunarodni Dan borbe protiv korupcije.

Učešće građana u borbi protiv korupcije u Srbiji je sporadično i nije postignut napredak, a situacija je još gora u lokalnim zajednicama, daleko od šire javnosti i međunarodnih aktera. Hrabri pojedinci koji izveštavaju o slučajevima korupcije su retki, a često su predmet pretnji i ucena.

Iako je rok za usvajanje Lokalnih antikorupcijskih planova (LAP) u lokalnim samoupravama bio 30. jun, 2017. godine, grad Čačak do danas nije započeo proceduru.

O (ne) odgovornosti lokalne vlasti prema uspostavljanju antikoruptivnih mehanizama najbolje svedoči podatak iz svih dosadašnjih Izveštaja Agencije za sprečavanje korupcije kojima se navodi da, od 147 gradova i opština u Republici Srbiji, njih šest ‘’nikada nije odgovorilo na mejl ili dopis Agencije’’ na upit o realizaciji obaveze uspostavljanja lokalnih antikoruptivnih mehanizama (usvajanje Lokalnog antikorupcijskog plana i formiranja tela za njegovo praćenje). Među tih šest gradova i opština je i grad Čačak.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs