Fondacija Slavko Ćuruvija: Pozdravljamo odliku suda

Img Foto: Andrej Isaković / AFP

Pozdravljamo odluku sudskog veća Specijalnog suda u Beogradu da ponovo osudi bivše visoke funkcionere Resora državne bezbednosti za ubistvo Slavka Ćuruvije, navodi se u saopštenju Fondacije Slavko Ćuruvija dostavljenom medijima.

Novinar i izdavač listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Skoro 23 godine posle ubistva i nakon godinu dana ponovljenog procesa pred prvostepenim sudom, osuđeni su Radomir Marković na 30 godina zatvora, Milan Radonjić na 30 godina zatvora, Ratko Romić na 20 i Miroslav Kurak, koji je i dalje u bekstvu, na 20 godina zatvora.

Nadamo se da današnja presuda predstavlja korak ka konačnoj pravdi u slučaju „Ćuruvija“ i da će Apelacioni sud potvrditi odluku sudskog veća Specijalnog suda.

Sudsko veće Specijalnog suda je u ponovljenom postupku proglasio krivim nekadašnje pripadnke Službe državne bezbednosti (SDB) Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka, za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije. Sud je Radomir Markovića i Milana Radonjića osudio na po 30 godina zatvora, a Ratka Romića i Miroslava Kuraka na po 20 godina zatvora.

Ova odluka još jednom nedvosmisleno potvrđuje da je ubistvo Slavka Ćuruvije organizovala država kroz instrumentalizovani Resor državne bezbednosti. Zato je ona važan korak u suočavanju sa politički motivisanim zločinima režima Slobodana Miloševića, ali i sa kriminalizovanim strukturama unutar državnog aparata.

Nezavisni novinari u Srbiji i danas rade pod veoma teškim uslovima, suočeni sa neprestanim pretnjama, napadima i pritiscima. Današnjom presudom sudsko veće je poslalo poruku da počinioci napada na novinare zbog javno izgovorene reči nisu nedodirljivi, makar i nakon više decenija. Nadamo se da će ona značiti i prekretnicu u odnosu pravosudnog sistema prema novinarima žrtvama nasilja.

Očekujemo da posle današnje odluke više neće biti besmislenog odugovlačenja ovog slučaja, čemu smo bili svedoci poslednjih sedam godina u dva prvostepena procesa.

Podsetimo, na prvostepenu odluku sudskog veća iz 2019. godine žalbe su Apelacionom sudu dostavili i odbrana i tužilac. Apelacioni sud je u julu 2020. ukinuo tu presudu i vratio predmet na ponovljeno suđenje. Ponovljeni postupak trajao je od oktobra prošle godine, a sve strane u njemu ostale su pri ranijim tvrdnjama.

 

Izvor: Cemaforum





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs