Panel: Diskriminacija na poslu u direktnoj vezi sa mentalnim zdravljem radnika

Img Foto: Pixabay

Diskriminacija na poslu u direktnoj je vezi sa mentalnim zdravljem zaposlenih i njihovom efikasnosti i produktivnosti na radnom mestu, zaključak je panela "Mentalno zdravlje na radnom mestu", koji je organizovala Fondacije Ana i Vlade Divac.

Cilj diskusije bio je da se skrene pažnja na postojeće predrasude i stereotipe patrijahalnog društva koji se prelivaju na sve nivoe društvenog funkcionisanja i neminovno postaju obeležje organizacione kulture kompanija u Srbiji, saopštila je ta Fondacija.

Savetnik Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Relja Pantić ukazao je na porast broja pritužbi o diskriminaciji što, kako ističe, ukazuje na spore promene u društvu kada govorimo o položaju zaposlenih u Srbiji, a posebno kada je reč o ženama.

„Pravo na dostojanstven rad, jednak pristup radnim mestima i pravo na jednaku zaradu za rad iste vrednosti su stvari koje su bitne za nas kao pojedince, ali i društvo u celini“, rekao je Pantić.

Na panelu je predstavljen priručnik „Mentalno zdravlje i poslovno okruženje – vodič za poslodavce i zaposlene“ namenjen poslodavcima, odgovornim pojedincima u okviru organizacija, kao i svim zaposlenim ženama i muškarcima i onima koji traže zaposlenje.

Koautorka priručnika Jasna Mićović naglasila je da, ukoliko ne dozvolimo ženskim talentima da daju svoj doprinos, organizacije će ostati okrenute isključivo muškom principu, čime se, kako kaže, smanjuje kompetentnost, inovativnost i konkurentnost organizacije.

Profesor radnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu Bojan Urdarević upozorio je da je tema mentalnog zdravlja izuzetno važna u vreme pandemije, kada postoje istraživanja koja govore da su nasilje i uznemiravanje na radu u porastu, i da treba razmisliti o novim zakonskim rešenjima i pravcima kada je u pitanju sprečavanje zlostavljanja na radu.

„Fondacija Divac je želela da ovim priručnikom pruži podršku poslodavcima i zaposlenima u organizaciji rada, ali i u prepoznavanju i razumevanju uticaja rodno zasnovane diskriminacije na mentalno zdravlje zaposlenih i na posledice koje ono ima na uspešno poslovanje“ istakla je projektna menadžerka Fondacije Marija Jovanović.

Izvor: FoNet





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs