Firma brata ministarke Kisić opet dobila unosan državni posao, sada od Lončara

Img Foto: Pixabay

Firma “Nites”, u kojoj je izvršni direktor brat ministarke Darije Kisić Tepavčević, dobila je, zajedno sa državnim „Telekomom“ i kompanijom „MedIT“, od Ministarstva zdravlja posao vredan 161,6 miliona dinara. U dokumentu koji je potpisao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, stoji da je zajednička ponuda pomenute tri kompanije bila i jedina, uz napomenu da će firma „Nites“ dobiti ukupno 47,5 odsto posla.

Naime, Kisićeva firma će, zajedno sa „MedIT“, kojoj je povereno 49 odsto posla, raditi, između ostalog, na “razvoju i implementaciji modula za propisivanje lekova od strane lekara specijalista”.

Firma „MedIT“ će obaviti i “integraciju ZIS na lokalu”, “povećanje autentikacije za korisnike na KiM”, “razvoj servisa za izbor apoteke pri realizaciji recepta” i “kontrolu kvaliteta i izdavanje recepta”.

„Telekom“ je dobio najmanji udeo u poslu, 3,5 odsto, i on se odnosi na “obezbeđivanje rezervne lokacije za ponuđeni softver”.

Firma “Nites” za samo četiri godine uspela je da uveća svoju godišnju dobit sa 27 na čak 375 miliona dinara. Pomenuti rast, slučajno ili ne, poklopio se sa periodom kad su visoke državne funkcije držale osobe bliske Bojanu Kisiću – najpre supruga Nela Kuburović, funkcionerka SNS i bivša ministarka pravde, a potom i sestra, Darija Kisić Tepavčević.

“Nites doo Beograd” je deo “Nites grupe”, vlasnika Miodraga Škrbića. Osim u Srbiji i Češkoj, „Nitesove“ kompanije rade i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rusiji i Velikoj Britaniji. O njihovom poslovanju u Srbiji prošle godine je govorio potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović.

“Škrbić je osnivač firme ’Nites’ koja u poslednjih nekoliko godina dobija najbolje moguće ugovore u EPS-u, u vrednosti od 30 miliona evra. U poslednje dve godine sklopili su 11 ugovora u toj vrednosti. Gospodin Miodrag Škrbić i njegova firma ’Nites’ su samo od 2017. do 2019. dobili 29.752.000 evra u poslovima sa EPS”, rekao je tada Stefanović.

Ti unosni ugovori nastavljaju da se nižu, a kompanija je za samo četiri godine uvećala svoju godišnju dobit gotovo 14 puta, što pokazuju godišnji finansijski izveštaji ove firme. Iz finansijskog izveštaja iz 2017. godine može se videti da je godišnja dobit “Nitesa” iznosila 27.423.793 dinara, a nakon toga krenuo je rast. Već sledeće, 2018. godine, zarada je iznosila 39.871.105 dinara, a 2019. je porasla na 205.482.611 dinara.

Naredne, 2020. godine, kada Darija Kisić Tepavčević postaje najpre članica Kriznog štaba za suzbijanje epidemije COVID 19, a zatim i ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, godišnja dobit kompanije “Nites” u Srbiji dolazi do čak 375.712.880 dinara.

Odgovor na pitanje kako je to moguće, donose i raniji tekstovi lista “Nova” da je Ministarstvo zdravlja za svega dva i po meseca dodelilo čak četiri posla firmi “Nites”, čija vrednost iznosi 5,4 miliona evra. Sve te poslove, u razmaku od 26. maja do kraja jula, “Nites” je dobio u konzorcijumu sa kompanijom “Telekom Srbija” i firmom “Medit”.

Na tenderima koje je raspisalo Ministarstvo zdravlja bili su jedini ponuđači, što je suprotno zakonu, jer je naručilac, u ovom slučaju Ministarstvo, dužno da obezbedi konkurenciju. 

I bivša i sadašnja ministarka, pokušale su da se ograde od poslovanja firme u kojoj se na visokoj funkciji nalazi njihov brat, odnosno muž.

Autor: Nova.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs