Rojters: FDA želi da ispitivanja vakcina protiv kovida objavi tek za 55 godina

Img Foto: Pixabay

Kada je grupa naučnikanika podnela zahtev federalnoj vladi SAD da objavi podatke vezane za davanje licence Fajzerovoj vakcini protiv kovida-19, nisu očekivali najbrži odgovor na svetu, ali sasvim sigurno ni birokratsko razvlačenje s kojim su se suočili i koje bi moglo da potraje 55 godina.

Rojters piše da FDA predlaže da joj se da toliko vremena da pregleda i objavi sva dokumenta vezane za ovu vakcinu. I, ako se federalni sudija u Teksasu složi s tim, zaista bi moglo da bude tako.

Zakon iz 1967. obavezuje federalne agencije da u roku od 20 dana odgovore na zahteve za informacijama. Ali, vreme koje je potrebno da podnositelj zahteva zaista i dobije dokumenta „zavisiće od kompleksnosti zahteva i ranije podnešenih zahteva”, piše na službenim stranicama.

Advokati Ministarstva pravosuđa koji zastupaju FDA primetili su da se zahtevom traži ogromna količina materijala vezana za vakcinu, oko 329.000 stranica. Zahtev je podnelo više od 30 naučnika koji  dolaze sa uglednih univerziteta poput Jejla, Harvarda i UCLA.

Tužbu su u  septembru ove godine podneli pred sudom u Teksasu, a tvrde da će objava ovih informacija pomoći da se uvere skeptici da je vakcina“ bezbedna i efikasna, kao i da će povećati poverenje prema Fajzerovoj vakcini“.

Iz FDA tvrde da ne mogu jednostavno da objave dokumenta. Najpre moraju da pregledaju i urede “poverljive podatke i poslovne tajne Fajzera i Bajonteka, kao i lične informacije pacijenata koji su učestvovali u kliničkom testiranju”, tvrde njihovi advokati.

FDA predlaže da objavljuje 500 stranica mesečno, a tvrde i da će na obradi ovog, kao i ranije pristiglih zahteva, raditi 10 ljudi.

Tužitelji tvrde kako bi FDA trebalo da objavi sav materijal najkasnije 3. marta 2022. i da bi njihov zahtev trebalo da bude prioritet.

„Period od 108 dana bio je dovoljan da FDA napravi analizu dokumenata za mnogo kompleksniji zadatak licenciranja Fajzerove vakcine protiv kovida-19“ stoji u dokumentima koje je sudu dostavio Odvokat Aron Siri koji zastupa tužitelje. On tvrdi i da je, zbog javnog interesa koji postoji u ovom slučaju, FDA trebalo svu dokumentaciju da objavi paralelno sa licenciranjem vakcine.

Da bi udovoljila zahtevima tužitelja, FDA bi trebalo da obradi 80 hiljada stranica svakog meseca. Oni kažu i da FDA ima 18.000 zaposlenih i kako i sami govore da „nema ništa važnije od transparentnosti o vakcini“.

Sudija Mark Pitman zakazao je prvi susret na sudu za 14. decembar, a tada će razmotriti rok za obradu dokumenata.

Autor: Rojters/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs