Debata: Pravosuđe neće biti promenjeno dok ima autocenzure sudija i tužilaca

Img Foto: Pixabay

Veliki broj sudija i tužilaca smatra da je dobro što slede uputstva političke vlasti, a bez njihovog samopoštovanja nećemo imati nezavisno pravosuđe. To je rečeno tokom radionice, čiji je organizator bila koalicija PrEUgovor, posvećene uticaju planiranih promena Ustava na pravosuđe.

Goran Ilić iz Udruženja javnih tužilaca ocenio je da pravosuđe neće biti promenjeno sve dok se ne promeni svest autocenzure sudija i tužilaca, kao i da pravosuđe neće biti reformisano dok se ne reformiše celo društvo. 

Zakoni i Ustav vrede onoliko koliko vrede ljudi koji ih sprovode i u skladu sa odnosom društva prema toj temi, izjavio je Ilić, uz konstataciju da je javnost indiferentna prema položaju institucija.

Ilić je naveo da se predloženim promenama predviđa da tužioci neće moći biti pozivani na odgovornost zbog aktivnosti vezanih za obavljanje dužnosti i ocenio da će im to omogućiti da slobodno izraze svoje stavove.

"Nacrt promena Ustava predstavlja znatno poboljšanje, ali realna depolitizacija pravosuđa će biti ostvarena ako se poštuju preporuke Venecijanske komisije o isključenju republičkog javnog tužioca iz sastava Visokog saveta tužilaca i o tome da ministar pravde kao član tog tela ne može da odlučuje o karijerama, niti u disciplinskim postupcima", rekao je Ilić.

Dragana Boljević iz Društva sudija Srbije je izjavila da ni "savršeni" Ustav ne mora biti garancija samostalnog pravosuđa, pošto je bitno poštovanje njegovih odredbi i ponašanje političara na vlasti.

"Za unapređenje pravosuđa su neophodne promene zakona. Pravosudni zakoni iz 2008. godine su menjani 18 ili 19 puta, ali to nije bio način da se poboljša sudski sistem"rekla je Dragana Boljević.

Ona je ocenila da će se posledice onoga što se događalo u pravosuđu između 2008. i 2012. godine osećati decenijama.

"Kod promene zakona će biti mnogo borbe i moraće da prođe dosta vremena, jer se ništa ne može postići preko noći", rekla je Boljević.

Ne mislim da ne treba da se čuju kritike nekih sudskih odluka, ali to treba činiti argumentima, izjavila je, uz konstataciju da se ponašanjem političara razdražuje stav građana protiv sudija.

Prema njenim rečima, sudije moraju shvatiti da svojim odlukama šalju poruku celom društvu.

Dragana Boljević je navela da se predloženim rešenjima bolje garantuje sloboda izražavanja sudija, pošto neće odgovarati za mišljenje izneto u vezi obavljanja funkcije.

Izvor: FoNet





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs