Tri inicijative predale peticiju za moratorijum na gradnju MHE u Kraljevu

Img Foto: Kraljevo.rs

Predstavnici inicijativa “Pravo na vodu”, “Spasimo Studenicu” i “Sačuvajmo planinske reke Kraljeva” predali su juče na pisarnici Gradske uprave u Kraljevu inicijativu za moratorijum na gradnju mini-hidroelektrana (MHE) na teritoriji grada.

Prema važećem Katastru malih hidroelektrana Srbije, od ukupno 856, na teritoriji grada Kraljeva predviđena je izgradnja 52 mini-hidroelektrane, od kojih je deset već izgrađeno.

U peticiji tri udruženja ističe se da mini-hidroelektrane imaju pogubne posledice po životnu sredinu i prirodna dobra.

Žaklina Živković iz Inicijative Pravo na vodu ističe da su, nakon nešto više od godinu dana apela i rada na tome da Gradska uprava u Kraljevu prestane da izdaje dozvole za mini hidroelektrane na svojoj teritoriji, rešili da i zvanično upute inicijativu za moratorijum, jer 10 već izgrađenih MHE ima razarajuće posledice po reke i prirodu:

– Te reke nisu značajne samo za zaštitu životne sredine, već su vrlo značajne za život ljudi koji žive pored tih reka, koji ih vole i zaistaje  veliki broj građanki i građana koji je poslednje godinu dana traže ovo.

Živković je istakla da su kao podnosioci peticije tražili sastanak sa predstavnicima Gradske uprave, ali da do njega nije došlo, zbog čega su iz inicijative Pravo na vodu nadležnima u Kraljevu danas poručili da samo žele saradnju po ovoj temi, da su dobronamerni i da žele da čuvaju životnu sredinu u interesu svih.

– U našoj zemlji je gradnja više od 850 MHE planirana na osnovu starog Prostornog plana i katastra, kada su reke u Srbiji imale mnogo više vode. Aktivisti širom Srbije su se pobunili protiv izgradnja MHE upravo zato što su videli razarajuće posledice. U praksi, poslednjih godinu dana nekoliko lokalnih samouprava je na inicijativu lokalnih aktivista, a negde i samostalno usvojila ovakve moratorijume i mi pozivamo i grad Kraljevo da krene tim putem i sačuva reke – poručila je Živković.

Goran Nikolić, meštanin Ušća i veliki borac za zaštitu prirode, istakao je zahtev, u ime Inicijative Spasimo Studenicu, koja bi uskoro trebalo da preraste u udruženje građana, da se obustavi izdavanje dozvola za izgradnju MHE, jer su one koje su već izgrađene, već napravile katastrofalne štete:

– Dovoljno je pogledati kako sada izgledaju ostaci Brezanske reke, Želebićke, Gokčanice, Dubočice. Tu više ne postoji životinjski svet, a i biljni je dosta ugrožen. Smatramo da će, ako se nastavi dalja izgradnja, naše celo područje doživeti neku kataklizmu

Inicijativa Sačuvajmo planinske reke Kraljeva postoji već tri godine i današnja akcija samo je jedna u nizu realizovanih. Bojana Minović, predstavnica ove inicijative podsetila je da su i pre dve godine na istom mestu, ispred zgrade Gradske uprave, organizovali protest sa istom idejom:

– Želeli smo da odbornike privolimo da razgovaraju o ovoj temi, ali su svi odbornici, osim onih iz Starosedelaca Kraljeva i okoline i Lokalnog fronta, koji su bili podnosioci te inicijative, na skupštinskoj sednici glasali uzdržano. To je bio jasan i nedvosmislen znak da se iz Beograda šalju signali o tome ko donosi odluke o našim rekama, a to što ni danas nisu hteli da nas prime takođe pokazuje odsustvo političke volje da se bave ovom temom i da sačuvaju prirodu našeg kraja – smatra Minović.

Inicijativa “Pravo na vodu” do sada je podnela i dve krivične prijave za uništavanje prirode na rekama Gokčanica i Studenica, a kako su danas najavili predstavnici sve tri inicijative, one će svoj rad i zalaganje za očuvanje svih reka na području Raškog okruga – nastaviti.

Autor: Krug.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs