Istraživanje Demostata: Vlast i opozicija izjednačeni u Beogradu

Img Foto: Pixabay

Istraživačko-izdavački centar Demostat prestavio je danas novo istraživanje javnog mnjenja čiji rezultati pokazuju da vlast i opozicija idu na beogradske izbore sa podjednakim šansama, koje iznose po 31 odsto. Koalicija pokreta Ne davimo Beograd i Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića u prestonici ima podršku od oko sedam odsto.

Istraživanje je urađeno početkom meseca u telefonskoj anketi u kojoj je učestvovalo 1.200 Beograđana. Sve beogradske opštine su proporcionalno zastupljene.

„Ključna tema ovog istraživanje bile su izborne preferencije Beograđana. Mi do izbora imamo oko 150 dana. To vreme je za političke partije i koalicije veoma kratko, a za građane daleka budućnost. Tako da ne treba očekivati da ovo budu zdravo za gotovo i rezultati na izborima. U ovom istraživanju nailazimo na izlaznost od 67 odsto. Obrnuta onome koliko je prošli put bilo apstinenata i bojkotaša, toliko sada imamo onih koji su izborno opredeljeni“, rekao je sociolog Demostata Srećko Mihailović.

-Pitali smo Beograđane koji su najveći problemi u Beogradu i potom da kažu koje političke stranke koje stranke, koalicije i grupe mogu da reše te probleme. Kad je reč o Beogradu mi smo došli do podatka da SNS i SPS imaju 31 odsto, neodlučnih i onih koji su rekli da neže izaći na izbore bilo je 17 odsto, 21 odsto je reklo da ne postoji partija koja može da reši probleme Beograda, 38 odsto ili dve petine nije navela grupu partija za koju bi glasalo. Sa onih 31 to je oko 52 odsto. Uglavnom poenta je na jednoj strani partije vlasti sa 31 odsto, na drugoj strani 31 odsto takođe onih koji bi glasali za neku opozicionu partiju. Među njim adominira izrazito dominira ova grupacija oko SSP, DS, Narodna sa oko 14 odsto. Ne davimo Beograd , Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanović Ćuta 7 odsto. Na oko tri odsto su DSS, POKS i Dosta je bilo, dva procenta su Dveri i Zavetnici. To su procenti u odnosu na ukupan broj ispitanika, rekao je Mihailović. 

Situacija je slična i kad su republički izbori u pitanju. 

“Kad smo postavili pitanje ispitanicima za koga će glasati na parlamentarnim izborima dobili smo donekle slične odgovore. SNS i SPS imaju 30 odsto pristalica u odnosu na sve ispitanike. Onih koji su neodlučni je 33 odsto, koji neće da izađu na izbore ili ne žele da kažu. Za ostalu opoziciju je 37 odsto glasova. Ovi rezultati ukazuju na potrebu a kako ta opozicija, ovakva kakva je, može zaista sebi da obezbedi 37 odsto glasova. To možemo dobiti analizom ostalih pitanja. Ono što je jasno u samom startu je da je unutra opozicije ova grupacija SSP, DS i Narodna stranka, dominira. Praktično polovinu svih opozicionih glasova oni nose”, rekao je Mihailović.

Kad je reč o onima koji su opredeljeni za svoju politiku opciju i izaži će na izbore njih je oko 800. 

“Od toga je za SNS i SPS 45 odsto, 55 odsto glasa za opozicione stranke. U tim opozicionim strankama imamo sve i svašta i ovo ne znači nikakvu prognozu pobede opozicije, već samo iznosim relaciju u ovom trenutku između glasova za vlast i glasova za opoziciju. Da li će nekao opozicija pretrčati kao onima u vlasti to je drugo pitanje. Da li će se opozicija udružiti i time povećati broj glasova ili će to udruživanje smanjiti broj glasova, to su opet posebna pitanja”, zaključio je Mihailović.

Autor: Nova.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs