Broj obolelih od raka se u Smederevu učetvorostručio od 2011. godine

Img Foto: Pixabay

Broj malignih bolesti u Smederevu 2019. godine bio je četiri puta veći nego 2011. godine, saopštio je Pokret "Tvrđava". Kako navode iz tog udruženja, podaci su dobijeni od lokalnog Doma zdravlja i dovode se u vezu sa poslovanjem smederevske železare koja je trenutno u vlasništvu kineske HBIS grupe, objavila je Nova ekonomija.

Podatke koji su skupljeni putem zahteva za informacijom od javnog značaja saopštio je Nikola Krstić iz Pokreta Tvrđava. 

Pored toga, meštani Radinca, mesta blizu kog se nalazi železara, svojim sredstvima su platili analizu aerozagađenja kojem su izloženi.

Prema zvačičnim podacima broj malignih bolesti 2011. godine koji je registrovan u Smederevu bio je 1.738, a rastao je i narednih godina: 2012. bio je 2.615, 2013. je iznosio 3.579, 2014. je zabeleženo 3.960, 2015. - 4160, 2016. - 4370, 2017. - 5316, 2018. - 4931, dok je 2019. godine evidentirano 6.866 malignih bolesti.

Trend povećanja malignih bolesti u Smederevu prema Krstićevim rečima nije slučajan i kako naglašava za to će neko morati da odgovara.

Predstavnik Nacionalne ekološke alijanse (NEA) Milenko Jovanović, protumačio je rezultate analize prašine koju ispušta železara i koju su finansirali građani Radinca svojim sredstvima. Prema njegovim rečima, problem je što zagađenje traje neprekidno 24 sata.

U prašini koja pronađena na prozorima kuća Radincu pronađeni su opasni teški metali: arsen, nikl, kalijum, olovo, kobalt, sve ono što kako Jovanović upozorava u većoj količini ne bi smelo da bude u ambientalnom vazduhu koji udišu građani. 

"Deo toga je definitivno završio u njihovim plućima, količlina koja se primećuje golim okom govori da je tu bilo olova. Pronađeno je više od 2,5 grama olova u jednom kilogramu (prašine), arsena 6,7 miligrama u kilogramu, cink 2,3 grama u jednom kilogramu, bakra 0,5 grama u kilogramu", kaže predstavnik NEA.

On napominje i da  kobalt u određenim stanjima "može da bude i radioaktivan". Kaže da tim metalima nije mesto u vazduhu sem u nekim minimalnim tragovima.

On napominje da rezultati nisu posledica nekog incidenta koji se dogodio u železari, već su dobijeni analizom prašine koju građani redovno brišu sa svojih prozora. Prema njegovim rečima, vazduh i život u blizini smederevske železare su "jako opasni." Naglašava da je teško reći dokle stiže prašina, ali dodaje da je siguran kako ona dobacuje do Smedereva, a verovatno i dalje od tog grada.

Autor: Nova ekonomija





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs