Šabić: Sistem svesno zataškava kriminalne aktivnosti predstavnika vlasti

Img Najava Protesta protiv državnog kriminala; Foto: Medija centar Beograd

U prostorijama Medija centra u Beogradu održana je konferencija za štampu povodom Protesta protiv državnog kriminala koji je najavljen za subotu, 16. oktobar u 12 časova ispred Republičkog javnog tužilaštva u Beogradu. Na protest su pozvali pokret Ne davimo Beograd, Otvorena građanska platforma Akcija, Aleksandar Jovanović Ćuta, Izbor za našu opštinu, Politička platforma Solidarnost, a očekuje se da ćemu se priključiti i druge organizacije.

Kako organizatori navode u pozivu, motiv za organizovanje protesta je pasivnost javnog tužilaštva u brojnim slučajevima kršenja zakona. Tužilaštvo, navodi se, ostaje nemo kada su u pitanju afere koje se vezuju za ministra finansija Sinišu Malog i aktuelnog ministra odbrane Nebojše Stefanovića, još jedan ministar, Novica Tončev, vlasnik je nekoliko ofšor firmi, a „premijerka Ana Brnabić, zajedno sa ministrom policije, Aleksandrom Vulinom i narodnim poslanikom Vladimirom Đukanovićem, staje u odbranu osumnjičenih za najveću plantažu narkotika u Evropi“.

O tome su na konferenciji govorili Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji; Rodoljub Šabić, advokat; Danijela Nestorović, advokatica i eko-aktivistkinja; Aleksandar Mijailović, šef pravnog tima OGP Akcija, Zajedno za Srbiju i Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd.

„Stanje javnog tužilaštva je avangarda katastrofe pravosuđa u Srbiji u celosti. Tužilaštvo sprečava progon počinilaca krivičnih dela ako su oni delovi vlasti ili bliski vlasti, a sa druge strane proganja političke protivnike sa obrazloženjem da su oni kriminalci“, ocenila je Vesna Rakić Vodinelić.

Ona je podsetila javnost na to da su nedavno objavljeni Pandora papiri doneli dokaz da je Siniša Mali zaista bio vlasnik dve ofšor kompanije dok je bio gradonačelnik Beograda, čime su potvrđene indicije koje su postojale na osnovu ranijih curenja podataka. U svakoj državi u kojoj postoji vladavina prava sud bi se pozabavio ovim novim dokazom, koji čini da postupak prema Siniši Malom nije okončan, nego ima razloga da se i dalje vodi, naglasila je Rakić Vodinelić. Po njenim rečima, za postupanje tužilaštva su u ovom slučaju dovoljni osnovi sumnje za krivično delo neprijavljivanje imovine i prihoda agenciji za borbu protiv korupcije i krivično delo utaje poreza, dok su novi dokazi doneli i novu težinu predmetu. Uprkos tome:

„Dovoljno je da se Siniša Mali pojavi i da kaže laž-laž-laž, i da se cela stvar zatvori“, a da se glasovi tužilaca koji se ovim predmetom odgovorno bave uguše.

Ona se osvrnula i na način na koji se tretira slučaj Jovanjica, komentarišući da se seća samo jednog slučaja da je šef države pokušao da potpuno otvoreno utiče na sud putem sredstava javnog informisanja, što je neprimereno i nedopušteno. Rakić Vodinelić se zapitala i šta će biti sa sudijom i tužiocem u ovom predmetu. Kako je iznela, kada se na tužioca vrši pritisak, postoje tri tela koja imaju mogućnost da pravno reaguju: državno veće tužilaca, poverenik za zaštitu samostalnosti tužilaca i poverljivi savetnik u tužilaštvu, ali ni ona se nisu oglasila. Rakić Vodinelić je zaključila da je tužilaštvo razbijena organizacija, za čije razbijanje odgovornima smatra izvršne vlasti na čelu sa predsednikom republike i republičkog javnog tužioca Zagorku Dolovac.

„Šta onda u takvoj državi možete da očekujete za nas ostale?“, zapitala se Rakić Vodinelić.

Rodoljub Šabić, advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja, je podsetio medije na transakcije imovine, preduzeća i nekretnina koje se vezuju za ime aktuelnog predsednika državne komisije za sprečavanje prava novca i, istovremeno, ministra finansija, pod ingerencijom čijeg ministarstva su i Poreska uprava i Odeljenje za ispitivanje porekla imovine. Šabić je podsetio javnost i na sumnje o umešanosti Siniše Malog u slučaj rušenja u Savamali i njegova objašnjenja o poreklu imovine kao poklona od tetke iz Kanade.

„Ako je to objašnjenje prihvatljivo za svakog, onda se postavlja pitanje šta će nama zakoni? Stvar je u tome što smo se našli u situaciji da zakoni za nekog važe, a za nekog ne. Ne razgovaramo o pitanju odgovornosti jednog čoveka, nego o pitanju smisla sistema“, zaključio je Šabić.

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja je skrenuo pažnju na to da nema zemlje koja je imuna na kriminal i korupciju, ali da drugde postoje mehanizmi borbe protiv njih. Dok se austrijski kancelar povukao zbog navoda o korupciji, a policija pretresla njegov kabinet, mi to gledamo kao da se dešava na drugoj planeti, izneo je on.

„Da li možete da zamislite da se tako nešto desi kod nas? Mi smo u fazi u kojoj sistem svesno zataškava kriminalne aktivnosti predstavnika vlasti“, a nastavi li se ovako, mi možemo očekivati i da ova šmira nestane i da se suočimo sa neposrednom primenom sile, smatra Šabić.

Danijela Nestorović, advokatica i eko-aktivistkinja, je izjavila da njeno iskustvo pokazuje da tužbe protiv državnih funkcionera ne bivaju procesuirane. Ilustrujući to, opisala je probleme sa kojima su se suočili građani leve obale Dunava u Beogradu kada je Gradska čistoća u baru Reva počela da dovozi nesortiran građevinski otpad, a odgovorni time počinili krivično delo ugrožavanja životne sredine. Nestorović je navela da je tim povodom protiv direktora JP Gradske čistoće u aprilu podneta krivična prijava, ali da odgovora od tužilaštva nema.

Aleksandar Mijailović, šef pravnog tima OGP Akcija, Zajedno za Srbiju, naveo je niz primera povezanosti vladajuće partije sa kriminalnim strukturama i izneo tvrdnju da se partija i država u Srbiji ne razlikuju. Mijailović je potcrtao da nastupajućim protestom i pritiskom javnosti organizatori žele da podstaknu „uspavane“ institucije na to da počnu da rade svoj posao.

Zbog endemske korupcije i moralne krize život običnih građana biva lošiji, smatra Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd. Mi imamo lošije usluge, obrazovanje, zdravstvo, saobraćaj, kršenje zakona za zaštitu životne sredine.

„Ono što mi zahtevamo je dosta zdravorazumska stvar, a to je da vratimo institucije u svoje okvire, da se konačno krene raskidati veza između mafije i političkih reprezenata“, izneo je Veselinović, dodajući da sudstvo mora da bude nezavisno jer samo tim mi možemo da osiguramo da svačiji život bude dobar i da preokrenemo situaciju u kojoj je normalan život privilegija elite.

Izvor: Mašina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs