Mićović: Cena nafte nikada brže nije rasla

Img Foto: Pixabay

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je za RTS da je brzina poslednjeg povećanja cene nafte najveća do sada. Ova cena nije bila još od 2010. godine kada je cena bila 100 dolara po barelu, naveo je Mićović ocenjujući da posle ovako naglog skoka sledi blagi pad cene.

Cene sirove nafte zabeležile su još jedan skok. Probijena je barijera od 80 dolara po barelu. U nekim državama u okruženju već se beleže veća povećanja derivata. Postavlja se pitanje šta je razlog ovog poskupljenja i kako će da se odrazi na cene na našim pumpama.

Uzrok za ovaj skok je porast ekonomske aktivnosti u državama koje su posle vakcinacije počele da ukidaju restrikcije. U isto vreme, zalihe velikih proizvođača su ograničene, što je povećalo cene. Da li je cena nafte skočila i zbog visokih cena gasa ili nestašice uglja?

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je gostujući u Jutarnjem programu da je energetsko tržište povezano i da uvek dolazi do određenog prelivanja, a u ovom slučaju je sve to uzrokovalo očekivanje trgovaca kakav će ekonomski rast biti.

"Trgovci su počeli da kupuju velike količine nafte stvarajući zalihe da bi se pripremili za taj period. Međutim, došli smo do paradoksa da su izazvali takvu neravnotežu proizvodnje i potražnje za naftom da je za veoma kratko vreme poskupela nafta. Pitanje je sada da li će visoke cene sada sputati ekonomski rast koji trgovci očekuju", naveo je Mićović i dodao da je upravo sve to uzrok za skok nafte u poslednjih mesec i po dana.

Prema njegovim rečima, od početka 2020. do danas zastupljen trend rasta cene nafte, a poslednjih 50 dana, od 22. avgusta do 12. oktobra dolazi do veoma naglog povećanja rasta cene nafte, što se može videti na veoma strmoj krivoj, 28 odsto je poskupela nafta u ovom periodu.

"Po pravilu iza ovako strmog rasta sledi pad cena nafte, jer sada trgovci gomilaju zalihe da bi imali čime da nastupe na tržištu, a kada budu prepuni zaliha, cene će padati. Zemlje OPEKA su odlučile da ne povećavaju proizvodnju, da ovo nije realna potreba tržišta i ne žele da koriguju svoju odluku o postepenom povećanju proizvodnje", naveo je Mićović.

Govoreći o posledicama koje ćemo videti na pumpama u Srbiji, kaže da se ovaj rast cena nafte već odrazio na benzinskim stanicama, nedeljno je cena dizela rasla oko dinar, benzina oko 50 para nekoliko poslednjih nedelja i ukupno je benzin od nove godine poskupeo 28 dinara, a dizel 23 dinara, što je značajan rast cene goriva. "Srpsko tržište deli sudbinu svih drugih tržišta. Znatno jeftinije gorivo u Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji se menja. Ono je znatno jeftinije jer su državne dažbine manje, ali promene su i kod njih vidljive", istakao je Mićović.

Izvor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs