Novi Predlog izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama: Najviši organi i dalje nedodirljivi

Img Foto: Pixabay

Novi Predlog izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama je od prošlog petka dostupan na sajtu Narodne skupštine Srbije.

Koalicija za slobodan pristup informacijama od javnog značaja (spikoalicija), koju čini grupa organizacija civilnog društva, navodi da je ovaj Predlog poboljšan u odnosu na ranije verzije ovog akta ali da su neki od nedostataka i dalje ostali.

Podsetimo, krajem maja ove godine je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave objavilo prethodnu verziju Nacrta Zakona i otvorilo javnu raspravu. Kako se navodi na sajtu koalicije, sadašnji predlog je poboljšan brisanjem člana 13 o zloupotrebi prava, kao i mogućnost da organi vlasti uskrate informacije uz pozivanje na to da bi postupanje po zahtevu otežalo rad organa vlasti.

„To je veoma značajno zbog činjenice da za taj osnov uskraćivanja informacija nisu postojali precizni kriterijumi i da se moglo očekivati da će ga organi vlasti koristiti za neosnovano uskraćivanje informacija.“ navodi Koalicija za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Koalicija takođe navodi da u novom predlogu više ne postoji ograničenje u pogledu ukupnog iznosa kazne koje se mogu izreći radi izvršenja Poverenikovih rešenja, i da je u Zakonu uređen sadržaj informatora o radu u oblasti javnih nabavki, sprovedenih inspekcija i revizija.

Međutim, kako navodi Koalicija, neki nedostaci su ostali: „Pre svega, nemogućnost ulaganja žalbe Povereniku u slučajevima kada informacije uskrate Vlada i njene službe, Narodna skupština, Predsednik, Vrhovni sud, Ustavni sud i Republičko javno tužilaštvo. Ovim organima se sada pridružuje i Narodna banka Srbije. U tim slučajevima je moguće voditi samo upravne sporove, koji u praksi traju godinama.“ navodi se na sajtu.

Ranije je civilni sektor upozoravao da je pandemija virusa Covid-19 iskorišćena za dodatno sužavanje prava javnosti da zna, posebno jer su sve nabavke vezane za pandemiju proglašene tajnim.

Izvor: Mašina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs