UZUZ: Rio Tinto plaćenim reklamama propagira eksploataciju litijuma

Img Foto: Pixabay

Nakon peticije "Rio Tinto - Marš sa Drine" koju je potpisalo više 130.000 građana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, mimo Ustavom utrvđene nadležnosti, najavio referendum o ekpolataciji litijuma, a kompanija Rio Tinto je potom plaćenim reklamama na TV sa nacionalnim frekvencijama počela da propagira eksploataciju litijuma, saopštio je UZUZ.

Na taj način unapred je obesmišljena bila kakva mogućnost istinskog odlučivanja građana o projektu ekspolatacije litijuma, a ona bi svakako podrazumevala mogućnost i da naučnici i eksperti koji ukazuju na štetnost ovog projekta imaju mogućnost da široj javnosti iznesu svoje argumente, poručilo je u saopštenju Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Zasnivanje javne debate na finansijskoj snazi jedne multinacionalne kompanije sa čiji budžet prevazilazi finansijsku snagu suverenih država znači da vlast u Srbiji, kršeći sopstveni Ustav, favorizuje stranu kompaniju sa problematičnom reputacijom, a na uštrb zdravlja ljudi, životne sredine i sopstvenih građana, upozorava Udruženje.

Bilo kakvo referendumsko izjašnjavanje, kako se ističe u saopštenju, „podrazumeva ravnopravno iznošenje argumenata, ali i kontrol finansiranja ovakve kampanje, koju vlast očigledno nije u stanju da iznese“.

Autor: FoNet





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs