Kraljevo: Žički sabor bibliotekara 2021

Img Foto: kv-biblio.org.rs

Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani” Kraljevo i Narodna biblioteka „Dr Dušan Radić“ Vrnjačka Banja, organizuju „Žički sabor bibliotekara 2021“, stručni skup bibliotekara sa međunarodnim učešćem. Program će biti održan  6, 7. i 8. oktobra 2021. godine u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji.

Tema skupa je „Biblioteke i kulturni turizam“ sa ciljem da se predstave različite mogućnosti kojima biblioteke raspolažu, a koje doprinose razvoju turističke privrede, konkretno kulturnog turizma.

Biblioteke, pre svega javne narodne, aktivno učestvuju u razvoju kulturnog turizma kroz različite vidove programskih aktivnosti poput izložbi, koncerata, književnih večeri i predavanja, tribina, festivala, manifestacija i dr. Zavičajne zbirke kao kolekcije lokalne kulturne baštine, takođe, čine deo turističke ponude, samostalno ili u saradnji sa drugim baštinskim ustanovama, poput muzeja, arhiva, zavoda za zaštitu spomenika ili pak turističkim organizacijama.

Publikacije čiji su izdavači ili suizdavači javne biblioteke, čiji su autori zaposleni u njima, ili koje nastaju na osnovu njihovih zavičajnih zbirki, predstavljaju primere dobre prakse koji mogu biti prezentovani na skupu. Pojedine zgrade u kojima su smeštene biblioteke imaju istorijsku i umetničku vrednost, predstavljaju turističke atrakcije, te mogu biti  predmet interesovanja učesnika skupa. Cilj skupa biće rekapitulacija dosadašnjih rezultata rada, razmena znanja i iskustva i iniciranje novih projekata.

Pored predstavljanja stručnih i naučnih radova, koji će do kraja godine biti objavljeni u zborniku, „Žički sabor bibliotekara 2021“ obuhvatiće dva prateća programa u Kraljevu – pesničko veče i otvaranje izložbe „Matija“ (u sredu, 6. oktobra, u 19.30 časova) i otvaranje izložbe „Na svetim vodama Ibra: turističke destinacija na području Raškog okruga u publikacijama“ (u četvrtak, 7. oktobra, u 9 časova), kao i prateći program u Vrnjačkoj Banji – promociju monografije „Pozdrav iz Vrnjačke Banje“ (u četvrtak, 7. oktobra, u 19 časova).

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs