Gornji MIlanovac: Švajcarska delegacija u poseti rekonstrusianom objektu namenjenom deci i mladima sa smetnjama u razvoju (FOTO)

Img Foto: Opština Gornji Milanovac

Uspešnom realizacijom projekta „Reforma poreza na imovinu“, Opština Gornji Milanovac zauzela je 2019. godine drugo mesto, među pet najuspešnijih opština u Srbiji. Program koji je sproveden u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Vlade RS, Ministrastvom finansija i Stalnom konferencijom gradova i opština, podržala je Vlada Švajcarske, izdvojivši iz nagradnog fonda sredstva za ulaganje u projekte razvojnog karaktera. Odlukom Opštine Gornji Milanovac, u kojoj su učestvovali i građani, nagrada od 300.000,00 franaka, ili 32.273,580,00 dinara, raspoređena je za obnovu objekta za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, takozvanu „malu Brusničku školu“.

Švajcarska ima razvojnu strategiju saradnje sa Republikom Srbije u kojoj joj pruža preko 100 miliona evra pomoći. U okviru te sume je i projekat “Reforma poreza na imovinu”, koji je značajan za opštine jer im pruža šansu da poboljšaju svoje izvorne prihode, a u isto vreme im daje mogućnost da poboljšaju konsultacije sa građanima kako će taj novac utrošiti – rekao je Petar Vasilev iz Švajcarske kancelarije za saradnju.

Vasilev ističe da mu je posebno drago što su Opština i građani odlučili da novac usmere na projekat čija je tema socijalna inkluzija.
Zamenica predsednika Opštine, Jadranka Dostanić rekla je da su radovi kvalitetno izvedeni i da u potpunosti zadovoljavaju sve potrebe budućih đaka.

Ovo je projekat od izuzetnog značaja. Drago nam je što smo na neki način zaokružili ceo put, od pružanja usluge ličnog pratioca, preko finansiranja raznih aktivnosti dece sa posebnim potrebama, i sada sa renoviranjem ovog objekta objedinili smo celu priču oko njih. Napravljena je zgrada sa dnevnim boravkom, salom za fizičko, sa prilagođenim toaletima, opremom koja prati sve to i sa stručnim ljudima koji će sa njima raditi – istakla je Jadranka Dostanić, zamenica predsednika Opštine Gornji Milanovac.

Dostanić je takođe navela da potreba za renoviranjem ovog objekta postoji godinama unazad i da će sada, kada su radovi privedeni kraju, deca sa smetnjama u razvoju sa teritorije naše opštine konačno moći da pohađaju nastavu prilagođenu njima i njihovim potrebama.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs