CEMA pokreće projekat o zaštićenim područjima u zapadnoj Srbiji

Img Foto: CEMA / Luka K.

Centar za monitoring i aktivizam – CEMA, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, započeo je realizaciju projekta ''Stubovi održivog razvoja u zapadnoj Srbiji''. Cilj projekta je afirmisanje potencijala zaštićenih područja kao pokretača održivog regionalnog razvoja i povećanje percepcije građana, kroz različite transfere znanja, o zaštićenoj prirodi kao vrednom dobru.

Značaj zaštićenih područja je odavno prepoznat u globalnim politikama, međutim, Srbija ima samo 7% teritorije pod zaštitom, iako se Međunarodnom konvencijom o zaštiti biodiverziteta obavezala da će do 2020. godine povećati na 17%. Očuvanje biodiverziteta je posebno u fokusu kada se borimo sa pandemijom i kada je neophodno da, zbog očuvanja zdravlja, odredimo još konkretnije ciljeve u ovoj oblasti.

Najveći problem leži u tome što institucije koje bi trebalo da brane zaštićena područja, zapravo štite privatne interese i takozvane investicije. Pravo na zdravu i očuvanu životnu sredinu, nažalost, neće nam omogućiti država, već se moramo izboriti sami. Zato iz CEME pozivaju sve zainteresovane građane da se uključe u realizaciju ovog projekta i zajednički doprinesu zaštiti dobara koje nam je priroda velikodušno podarila.

Uništavanje prirodnih resursa i uzurpacija javnih prostora su postali pravilo u odnosu vlasti prema javnom dobru. Izgradnja građevinskih objekata na najvrednijim prirodnim staništima, promena rečnih tokova, seča šuma, otvaranje rudnika... nije razvoj, već uništavanje brojnih potencijala za održivi razvoj. Brojni su primeri širom Srbije, ali fokus ovog projekta je na pet zaštićenih područja u zapadnoj Srbiji kojima su zbog neodgovornog odnosa vlasti i pojedinaca narušeni prirodni resursi. To su:

  • Park prirode Golija (Ivanjica)
  • Park prirode Šargan - Mokra Gora (Užice, Čajetina, Bajina Bašta)
  • Predeo izuzetnih odlika Ovčarsko-kablarska klisura (Čačak)
  • Specijalni rezervat prirode Uvac (Nova Vroš, Sjenica)
  • Spomenik prirode Ostrovica - Rudnik (Gornji Milanovac)

Zaštićena područja ne predstavljaju samo važne instrumente očuvanja biodiverziteta, nego sadrže i ogroman potencijal socijalnog i ekonomskog razvoja. Projekat povezuje pet zaštićenih područja kroz mapiranje zajedničkih problema, ali i specifičnosti koje ih odlikuju. Planirane su obuke i transferi znanja, a participativnim pristupom svi relevantni akteri će biti uključeni na mapiranju problema.

Poslednjih meseci svedoci smo da građani pokreću inicijative i proteste za očuvanje životne sredine što je dobro, ali nedovoljno za stvaranje široke mreže svih društvenih struktura koje su spremne da zajedničkim akcijama iniciraju održive prakse i politike u ovoj oblasti. U CEMI veruju da se to može unaprediti permanentnom edukacijom svih generacija, iniciranjem građanskog aktivizma i građanskog novinarstva, što su i ključne aktivnosti ovog projekta.

Informacije o ekološkim akcidentima u vašoj sredini, koji zvređuju medijsku pažnju, kao i predloge i komentare dostavite na mejl adrese, a oni će biti objavljeni na mediju civilnog društva CEMAFORUM u rubrici EKOALARM.

Kontakt: ngocema@gmail.com / cemaforum1@gmail.com

 

 

Ovaj projekat je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija. Stavovi izneti u ovom projektu predstavljaju stavove autora i nužno ne izražavaju stavove donatora.

 

 

Izvor: Cemaforum.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs