NEUSTAVNIM OBRAČUNOM ZAKINUTO 9.000 MAJKI

Img

Gotovo 9.000 žena u Srbiji primalo je minimalne zarade tokom porodiljskog odsustva od 1. jula 2018. do 1. marta ove godine i one sada imaju pravo na naknadu od države, potvrdila je za "Novosti" Tatjana Macura iz Inicijative "Mame su zakon".

Niže naknade primale su one žene koje nisu imale dovoljan broj meseci (18) provedenih na poslu da bi za vreme porodiljskog primale pun iznos. Porodiljsko se, inače, računa od 28 - 45 dana pre rođenja deteta pa sve do navršenog bebinog trećeg meseca. Za to vreme njihove naknade bile su ispod zakonom zagarantovanog minimalca.

- Ustavni sud Srbije (USS) je ova rešenja ocenio kao neustavna, pa sada ne samo da nijedna zaposlena žena neće moći tokom porodiljskog odsustva da prima manje od minimalne zarade, već i one koje su oštećene, a njih ima tačno 8.944, imaju pravo da traže nadoknadu - kaže Macura.

Inicijativa "Mame su zakon" osnovala je pravni tim koji oštećenim ženama pruža savete. Ujedno, ovo udruženje traži da se za obračun naknade kao reper ne uzima više 18 meseci rada, već 12, shodno zakonskim rešenjima u EU, ali i nekim drugim zemljama. Inicijativa će se zalagati i za to da naknade majkama tokom nege deteta, koja obuhvata period odsustva od trećeg meseca bebinog života do godinu dana, budu "dostojanstvene".

 

Izvor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs