Biblioteka Čačak: Predstavljen „Uspomenarˮ o nenadmašnom Zoranu Radmiloviću

Img Foto: Biblioteka Čačak

Promocija knjige „Čarobnjak Radmilovićˮ, autora Milana Cacija Mihailovića, organizovana je pred čačanskom publikom u petak, 9. jula u Velikoj sali Gradske biblioteke. 

Povod za ovo gostovanje je objavljivanje četvrte po redu publikacije o uspomenama vezanim za čuveni Atelje 212. Građu za sve knjige, koje su jedno malo svedočanstvo o pozorištu na čijim daskama su izvedene neke od najčuvenijih uloga u istoriji našeg glumišta, prikupio je glumac Caci Mihailović. Četvrti Uspomenar posvetio je svom kolegi, prijatelju – Zoranu Radmiloviću.

Štivo je objavljeno 2020. godine, povodom 35 godina od smrti nenadmašnog glumca, a izdavač je Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilovićˮ iz Zaječara. U njega su svoja  sećanja, u reči i slici, upisali članovi šire porodice Zorana Radmilovića, bardovi srpskog glumišta, čuveni reditelji, dramski pisci, scenaristi, sufleri, teatrolozi, pozorišni kritičari, novinari, dakle čitava plejada ljudi koja je htela da oživi jednu scenu iz plodne saradnje ili druženja sa Radmilovićem.

Glumac Milan Caci Mihailović je i svojevrsni hroničar matične kuće iz koje je otišao u zasluženu penziju, ali i hroničar zanimljivih priča koje su se pričale na probama, u publici ili čuvenom Ateljeovom bifeu. To su pribeležena sećanja o vremenu kada je glumački poziv bio na vrhuncu umetničkog uspenja: čuvene šezdesete, zlatne sedamdesete i nezaboravne osamdesete godine prošlog veka. 

Publika je tokom programa imala priliku da čuje duhovite dosetke, razgovore sa generalnih proba, predstava, ali i kazivanje glumaca o trenucima pred neposredno podizanje zavese i paljenja pozorišnih reflektora. Posebno su bile zanimljive priče i situacije koje je Zoran Radmilović imao sa svojim kolegama Batom Stojkovićem, Mirom Banjac, Draganom Nikolićem, ali i sećanja koja su u Cacijev spomenar upisali Aljoša Vučković, Dobrila Boba Stojnić, Svetlana Bojković, Dušan Kovačević i mnogi drugi.

Mihailović je dočarao urnebesne glumačke pasaže van scene i fragmente trinaest godina partnerstva na pozorišnim daskama sa Radmilovićem. „Igrali smo ne samo u Kralju Ibiju i Radovanu Trećem nego i u mnogim drugim, izuzetno ozbiljnim, dramskim predstavama. Prošao sam i ja univerzitet Zorana Radmilovića, igrajući sa njim. On je bio divan kolega i fenomenalan partner, što je izuzetno važno u našem poslu. Jer ako ti nije dobar partner, ni ti nisi onakav kakav bi trebalo da budeš. Ako ti je partner kvalitetan, onda si i ti bolji i to mnogo više nego što u suštini zaista jesi. Znao je on da opomene kada treba, ali bio je i dobar i vrlo nežan prema nama, ponašao se zaštitnički prema svojoj ekipiˮ, rekao je on. 

Tokom večeri Caci je evocirao i setne, privatne uspomene, a posebno dirljivo je bilo kazivanje vlastitih stihova koje je posvetio glumcu koji je odšetao u večnost. Tokom promocije je emitovan i kratak video, omaž Zoranu Radmiloviću koji su pripremili bibliotekari Gradske biblioteke u Čačku.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs