Institut: Mladi ne znaju da prepoznaju sve oblike seksualnog uznemiravanja

Img Foto: Pixabay

Milica Resanović sa Instituta za sociološka istraživanja kaže za N1 da mladi nisu u potpunosti edukovani i da ne znaju da prepoznaju sve oblike seksualnog uznemiravanja. "Oko 30 odsto ispitanika je reklo da je svedočilo zlostavljanju na fakultetima, a oko 20 odsto da su ga doživeli, mada je uzorak mali", rekla je ona.

Kaže da su tokom Istraživanja o praksama za prijavljivanje seksualnog uznemiravanja na fakultetima u Srbiji, koje je sproveo Institut za sociološka istraživanja, prvo čitani postojeći pravilnici koje imaju neki fakulteti.

„To su Fakultet političkih nauka, Filozofski fakulteti Univerziteta u Beogradu i Nišu, Pravni fakultet Union i Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. Pravilnici su prvo čatani, pa stavljani u širi okvir. Čitan je i kodeks Univerziteta, a razgovarali smo i sa predstavnicima fakulteta. Obuhvaćen je i Fakultet dramskih umetnosti koji ima Radnu grupu“, rekla je Resanović i dodaje da smo bili svedoci niza slučajeva u poslednje vreme pa je rešeno da se ovaj fenomen ispita.

Smatra da bi Univerzitet trebalo da ima Krovni pravilnik.

„Univerzitet je u procesu radne verzije Pravilnika, cilj studije je bio da podstakne druge na krovni projekat. Fakulteti imaju specifičnosti i te stvari treba regulisati kako bi smernice za prijavljivanje bile precizno uređene“, objasnila je Resanović.

Rekla je šta sve spada pod seksualno uznemiravanje.

„Najvidljivije je fizičko uznemiravanje, pipanje, nevoljno grljenje, dodirivanje, unošenje u lice, ali tu su i različite oblici neverbalnog uznemiravanja kao što su očijukanje, gledanje. Tu su i neumesne šale, komentari na račun nečijeg fizičkog izgleda“, rekla je ona.

Kaže da samo na pomenutim fakultetima postoje smernice kome prijaviti nasilje, ali da zato postoje više instance kojima se pojedinci mogu obratiti.

„Svaki fakultet treba da usvoji pravilnike, potom da se rade edukacije, da ce definišu oblici seksualnog uznemiravanja, kao i da se da mogućnost da se prijavi svako“, rekla je Milica Resanović.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs