Otvoreno pismo Vučiću zbog napada na Jelisavetu Vasilić

Img Foto: Pixabay

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije, povodom njegovih izjava o Jelisaveti Vasilić, koja je pre dva dana preminula.

Pismo Topličkog centra, koje je potpisao Dragan Dobrašinović, direktor te organizacije, prenosimo u celosti.

“Gospodine predsedniče,

U ponedeljak, 14. juna 2021. godine, samo dan pred smrt Jelisavete Vasilić ste, reagujući na njenu izjavu da Rio Tinto nije kapitalni već koruptivni projekat, izjavili ‘da ona polazi od sebe’ i da ‘nije slučajno optuživana za razne koruptivne poslove’.

Jelisaveta Vasilić je poslednjih godina bila članica Saveta za borbu protiv korupcije i javnosti je bila poznata kao posvećeni i istrajni borac protiv ovog teškog društvenog zla. Savet za borbu protiv korupcije je telo Vlade Republike Srbije. Imajući u vidu značaj i težinu reči koje izgovara predsednik Republike, pozivamo Vas da javnosti odgovorite na sledeća pitanja:

  1. Za koje koruptivne poslove, kada i od kog tužilaštva je bila optuživana Jelisaveta Vasilić?
  2. Od kada posedujete saznanja o koruptivnim poslovima za koje je optuživana Jelisaveta Vasilić?
  3. Zbog čega niste ranije obavestili javnost i odgovarajuće institucije o koruptivnim poslovima za koje je optuživana Jelisaveta Vasilić?

Ukoliko su Vaše reči istinite, odgovorni ste zbog toga što niste sprečili učešće Jelisavete Vasilić u radu Saveta za borbu protiv korupcije i tako ozbiljno uticali na narušavanje integriteta ovog Vladinog tela i institucionalne borbe protiv korupcije u Srbiji.

Ukoliko Vaše reči ne odgovaraju istini, odgovorni ste jer ste svesno i zlonamerno izrekli klevetu na račun Jelisavete Vasilić i tako pokušali da kompromitujete jednu časnu i odgovornu ženu.

I u jednom i u drugom slučaju, javno ste pokazali da ste nedostojni dužnosti koju obavljate i poverenja građana Srbije. Zbog toga vam, toplo i dobronamerno, poručujemo da je i zbog Vas i zbog ove zemlje najbolje da se povučete sa dužnosti Predsednika Republike i otvorite mogućnost za moralno i svako drugo ozdravljenje ovog društva.

Ovo, naravno, pod uslovom da ste sačuvali makar mrvicu časti, u šta, sa mnogo osnova, sumnjamo”, piše u pismu Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava.

Izvor: Nova.rs

 





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs