Čak 45 odsto dece do 14 godina trpi porodično nasilje – kako kroz glumu ojačati i prevazići traumu

Img Foto: Pixabay

Čak 45 odsto dece do 14 godina trpi nasilje u porodici, pokazalo je nedavno istraživanje Republičkog zavoda za statistiku uz podršku Populacionog fonda UN i EU. U romskim naseljima taj procenat je još viši – 67 odsto. Centar za žrtve nasilja "Dar" kroz projekat "Emocijom protiv nasilja" pomaže mališanima koji su pretrpeli nasilje da kroz časove glume ojačaju i prevaziđu traumu.

"Nikada više neću ponižavati drugačije od mene, nikada se više neću smejati drugima jer ne znam koji su njihovi problemi, neću mučiti slabije od sebe," citat je iz predstave simboličnog naziva "Tajna", jer se u mnogim porodicama o nasilju ćuti.

Scenu su podelila deca koja odrastaju u srećnim porodicama sa mališanima čiji je deo detinjstva obeležilo nasilje.

"Deca koja nisu trpela nasilje su dosta slobodnija, lakše se izražavaju, nemaju nikavu tremu, dok su deca koja su na žalost pretrpela nasilje sa njima je trebalo jedno mesec dva da bi se uopšte otvorili da bi krenuli bilo šta da govore, pa je tek nakon toga krenuo proces glumačkog oslobađanja. Tako da se vidi ozbiljna razlika", kaže glumica Jadranka Mihailović.

Na sceni, ali iza zavese, bila su deca koja još nisu dovoljno osnažena za javni nastup – ni na pozorišnoj ni na životnoj sceni.

"Kod nas dolaze uglavnom deca porodičnog nasilja što ne znači da od septembra kada se projekat nastavi se neće priključiti i deca iz vršnjačkog nasilja, jer smo imali jako veliki broj poziva te dece koja su želela da učestvuju u projektu", rekla je Marija Milanović iz Centra za žrtve nasilja "Dar".

Deca traže pomoć. Ako ona izostane, trauma ostaje za ceo život. U budućim partnerskim odnosima i sami postaju nasilnici ili žrtve.

Neuropsihijatar Mirjana Tomović kaže da je važno da se deci pomogne u svakom vremenu njihovog odrastanja, ali je najbolja pomoć od samog početka.

"Nažalost, nama se majke sa decom ili retko očevi s decom javljaju kad nasilje već uveliko uzme maha kada su deca pasivna ili aktivni učesnici nasilja i već pokazuju znake da to ne mogu da trpe povlače se u sebe, bivaju agresivni u školi ili idu u neke depresivne epizode izolacije i često i samopovređivanje", navela je Tomovićeva.

Zato apel da se deci koja trpe nasilje pomogne – odmah. I ovo je jedan od načina. Prihod od predstave namenjen je za kupovinu garderobe deci žrtvama porodičnog nasilja.

Autor: RTS





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs