Udruženje: Srbija nema strategiju za borbu protiv nasilja nad ženama

Img Foto: Pixabay

Sedam godina od usvajanja Istanbulske konvencije Srbija još nema strategiju niti izdvaja sredstva iz budžeta za borbu protiv nasilja nad ženama, a tokom korona krize žrtve nasilja nisu posebno zbrinute, saopštilo je danas udruženje Fenomena.

„Na desetogodišnjicu obeležavanja ove važne konvencije u Evropi, podsećamo da bi životi velikog broja žena i devojaka bili zaštićeni kada bi država dosledno primenjivala Istanbulsku konvenciju koja je u Srbiji, u stvari, propis koji se može direktno primenjivati, ali to naše pravosuđe ne čini“, navodi se u saopštenju.

Istanbulska konvencija prvi je sveobuhvatan evropski pravno obavezujući sporazum koji uspostavlja obavezu država potpisnica da se sistematski suprotstave rodno zasnovanom nasilju.

CIlj je da joj se pridruži što više zemalja kako bi se uspostavio globalni standard zaštite žena i devojčica od nasilja. Srbija je ratifikovala ovaj sporazum krajem 2013. godine, a počela sa primenom 2014. godine.

Fenomena je podsetila da je u Srbiji skoro 100 žena ubijeno u porodici u protekle tri godine, a mnoge žene su izložene dugogodišnjem premlaćivanju, pretnjama, izolaciji i seksualnom nasilju.

„Srbija čak nema ni strategijiu za borbu protiv nasilja, država kao da štedi novac za adekvatnu zaštitu žrtava i prevenciju nasilja, čak i ne prikuplja zvanične podatke o rasprostranjenosti nasilja, nema preventivnih programa u školama“, navodi se u saopštenju.

Upozorili su da sve to rade ili ženska udruženja kojih ima 30 širom Srbije ili međunarodne organizacije, dok država ne preuzima odgovornost niti daje priliku ženskim stručnim organizacijama, kako to nalaže Istanbulska konvencija.

Izvor: Beta/Danas





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs