22 godine kasnije: I dalje se u sudnici traga za istinom o ubistvu Slavka Ćuruvije

Img Foto: SĆF

U Specijalnom sudu u Beogradu danas se nastavlja ponovljeni sudski postupak za ubistvo vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavka Ćuruvije koje se dogodilo pre 22 godine. Za organizaciju ubistva, u poništenom sudskom postupku, pripadnici Državne bezbednosti pre dve godine osuđeni su na ukupno 100 godina zatvora. Presudu je prošle godine ukinuo Apelacioni sud i vratio predmet na ponovno odlučivanje.

Novinar, urednik i vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavko Ćuruvija ubijen je na Uskrs 1999. godine u haustoru zgrade u kojoj je živeo. Tek 16 godina kasnije i to nakon formiranja Komisije za istraživanje ubistava novinara, Tužilaštvo je podiglo optužnicu.

Optuženi u ovom postupku su nekadašnji funkcioneri i operativci Državne bezbednosti - načelnik resora DB Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Suđenje je trajalo do aprila 2019. kada je sudsko veće Specijalnog suda četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti (DB) osudilo na ukupno 100 godina zatvora. Od četvorice prvostepeno osuđenih samo je Radomir Marković u zatvoru jer je ranije osuđen na maksimalne kazne zatvora zbog ubistva Ivana Stambolića, atentata na Vuka Draškovića, kao i četvorostruko ubistvo funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali.

Radonjić i Romić su iz suda otišli u kućne pritvore koji im se računaju u neku buduću kaznu, a Kurak je i dalje nedostupan i nema podataka da ga iko ciljano traži. 

Obrazlažući presudu, sudija Snežana Jovanović rekla je da je Sudsko veće većinom glasova odlučilo da su optuženi krivi što su, po nalogu nepoznate osobe, sa umišljajem ubili beogradskog novinara Slavka Ćuruviju. U obrazloženju presude se navodi da je Radomir Marković isplanirao ubistvo i detalje preneo Radonjiću, koji je angažovao Kuraka i Romića da izvrše ubistvo. Sama presuda nije otkrila međutim naručioce ubistva.

Ceo tekst možete pročitati na portalu: Insajder.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs