Godišnji Indeks Reportera bez granica: U Srbiji jača trend zlostavljanja novinara

Img Mapa medijskih sloboda u svetu prema izveštaju RBG za 2021. godinu (foto: snimak ekrana/cenzolovka)

U najnovijem Indeksu Reportera bez granica Srbija ostala u drugoj polovini tabele, na nezavidnom, 93. mestu. RBG podsećaju na hapšenje Ane Lalić i beskrajno suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije. U Evropi povećan broj zlostavljanja novinara. Samo 12 od 180 država nudi optimalne uslove za rad novinara, u više od dve trećine zemalja blokiraju se rad medija i protok informacija.

Globalni Indeks slobode medija 2021, koji je jutros objavila međunarodna organizacija za slobodu novinara i medija Reporteri bez granica, pokazuje da je Srbija ostala loše rangirana, u donjoj polovini tabele, na nezavidnom 93. mestu, sa kog se nije pomerila od prethodne godine.

Označena je narandžastom bojom, što znači da je u grupi zemalja koje su problematične. Dodato je da se kod nas beleži „jačanje trenda zlostavljanja novinara“.

U analizi Reportera bez granica podseća se da su prošle godine širom Evrope, tokom pandemije, donete uredbe koje uskraćuju pravo na informisanje i koje doprinose hapšenju novinara, pa i da je Srbija među tim državama.

Samo 12 od 180 država obuhvaćenih Indeksom, odnosno sedam odsto, nudi optimalne uslove za rad novinara, što je najniži broj od kada Reporteri bez granica koriste sadašnji model rangiranja

Pominje se i slučaj novinarke Ana Lalić, koja je uhapšena posle izveštavanja o situaciji sa opremom za borbu protiv koronavirusa u novosadskom Kliničkom centru.

Dugotrajno suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije takođe je obuhvaćeno analizom Reportera bez granica.

„Beskrajni sudski postupci doprinose nekažnjivosti – osuđujuću presudu za četiri osobe optužene za ubistvo srpskog novinara i izdavača Slavka Ćuruvije 1999. godine ukinuo je beogradski Apelacioni sud 2020. godine, 21 godinu nakon njegovog ubistva, zahtevajući ponovno suđenje“, navode Reporteri bez granica i dodaju da „nesposobnost ili oklevanje države da zaštiti novinare doprinosi osećanju opasnosti“.

Kada su u pitanju države iz našeg okruženja, najbolje je rangirana Slovenija – na 36. mestu (pala za četiri mesta). Hrvatska je 56. (skok za tri mesta), Bosna i Hercegovina 58, Kosovo 78. (najveći pad u regionu, za čak osam mesta), Albanija 83. (bila 84), Severna Makedonija 90. (ranije 92), Mađarska 92. (pala sa 89), a Crna Gora je 104. (napredovala za jedno mesto).

Svake godine organizacija Reporteri bez granica, koristeći niz parametara i vizuelnih komponenata, procenjuje stanje sloboda govora u prethodnoj kalendarskoj godini, klasifikujući ga kao „veoma loše“ (crna boja), „loše“ (crvena), „problematično“ (narandžasta) i „optimalno“ (bela), i uz dodate brojčane vrednosti, koje se dobijaju kombinovanjem kvantitativnih i kvalitativnih podataka, rangira države na lestvici Indeksa i postavlja ih na mapu Slobode medija.

Izvor: Cenzolovka





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs