Sindikat Sloga podneo krivičnu prijavu zbog opstrukcije utvrđivanja reprezentativnosti

Img Foto: KC Kragujevac

Sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Sloga“ saopštio je danas da je podneo krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu protiv Ane Kolašinc Popović i medicinske sestre Sonje Glišović koje su zaposlene u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u tom gradu zbog krivičnog dela sprečavanja političkog, sindikalnog i drugog udruživanja.

„Nakon što je Sloga u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Kragujevcu podnela zahtev za dokazivanje reprezentativnosti pravnice Ana Popović Kolašinac je kao predsednica ‘Zajednice Sindikata’, zajedno sa medicinskom sestrom Sonjom Glišović u više navrata vršila pritisak na jedan broj zaposlenih da se iščlane iz sindikata i na taj način sprečila da ‘Sloga’ postane reprezentativna“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je jedan broj zaposlenih u strahu od mogućeg gubitka posla podlegao pritisku, iako su prethodno samovoljno popunili pristupnice, a jedan broj njih ipak se odvažio da pred sudom svedoči.

„Sloga“ od nadležnog Tužilaštva, kako se navodi, očekuje da u što kraćem roku preduzme sve mere iz svoje nadležnosti i sve one koji su učestvovali u opstrukciji reprezentativnosti adekvatno sankcioniše i kazni po zakonu.

Ističe se da je „Zajednica sindikata Srbije“ krovna organizacija na nivou Srbije osnovana u vreme aktuelne vlasti sa ciljem amortizacije radničkog nezadovoljstva, ucenjivanja i prikupljanja takozvanih kapilarnih glasova, o čemu je svojevremeno svedočio i Bogosav Nešović, predsednik Sindikata vozača i mehaničara iz Gradske čistoće (Beograd) koji je izlaskom iz te organizacije dobio otkaz, jer je prijavio da su radnici terani da skupljaju kapilarne glasove“.

Izvor: Beta/Danas





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs