Da li nas i koliko država pljačka na PCR testovima

Img Foto: Pixabay

Cena PCR testova, kojima se utvrđuje infekcija koronavirusom, u Srbiji je među najvišim u regionu, a i ako država tvrdi da na njima ne zarađuje, podaci govore suprotno - da bi trošak kome građani moraju da se izlože ukoliko žele da provere svoje zdravstveno stanje ili otputuju na određene destinacije, mogao da bude čak trostruko manji.

PCR testiranje na lični zahtev za građane Srbije od 1. januara košta 9.000 dinara, što je za 3.000 više od cene koja je važila od početka epidemije.

To znači da neko ko recimo putuje u Hrvatsku, da bi izašao iz zemlje i vratio se, bez zadržavanja u karantinu, mora da izdvoji čak 18.000 dinara. Istu sumu, od 18.000 dinara, za samo jedan test moraju da izdvoje strani državljani za testiranje u Srbiji. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić nakon poskupljenja testova rekla je da je “glupost epskih razmera” tvrdnja da se državni budžet puni povećanjem cene PCR testova na koronavirus i da je odluka o poskupljenju doneta na predlog Radne grupe za laboratorije Kriznog štaba.

“Ono što predlože to je potrebno za testove, za reagense, za njihov rad, to je ta cena i mi smo je uveli od 1. januara”, rekla je Brnabić.

Međutim, kao što je ranije pisala Nova.rs, odluka o dodeli ugovora koji je Republički fond za zdravstveno osiguranje zaključio sa dve firme u julu prošle godine pokazuje po kojoj ceni je država nabavljala PCR testove i sve ono što ide uz njih. 

Iz dokumenata se vidi da je nabavka PCR testova, sa odgovarajućom količinom potrošnog materijala za automatsku ekstrakciju, plaćena 108.846.000 dinara, dok je tom nabavkom predviđena kupovina 25.920 PCR testova. To znači da je jedan test koštao oko 4.200 dinara.

Takođe se vidi da je kupljeno i 50.000 komada kitova za brzu ekstrakciju nukleinskih kiselina, što je prvi korak u PCR testiranju, i to za 45.950.000 dinara. Iz čege proizilazi da jedan kit košta 919 dinara.

Kada se saberu ove brojke dolazi se do zaključka da sve zajedno košta oko 5.120 dinara.

Ovo je inače jedna od retkih objavljenih javnih nabavki medicinske opreme za borbu protiv koronavirusa.  

Šef DNK laboratorije Instituta za sudsku medicinu Oliver Stojković rekao je za Nova.rs da je reč o nabavci „Abotovih“ testovima, koji su po pravilu skuplji, dok se PCR testovi mogu nabaviti i po 10 puta manjoj ceni.

“Kineski testovi su značajno jeftiniji. Ja kad bih za sebe kupovao, ne bih išao na najskuplju varijantu, posebno imajući u vidu da je specifičnost i senzitivnosti tih testova jednaka, i ovih jako skupih i onih jeftinijih“, rekao je Stojković za Nova.rs.

On je gostujući na TV NovaS prethodno objasnio je da su PCR testovi, koje je on na Fakultetu nabavljao, na početku epidemije koštali oko 10 evra, a da bi im cena pala na pet evra po testu. “Kada se uračunaju svi troškovi onoga koga vrši testiranje test bi trebalo da košta tri do četiri hiljade dinara”, ocenio je tom prilikom Stojković.

Kako se kreću cene u regionu

Da cena PCR testa na lični zahtev može da bude manja u regionu se može videti na primeru Bosne i Hercegovine, u kojoj ovaj test košta 57.3 evra.

PCR test u Crnoj Gori iznosi 80 evra, što je nešto manje nego u Srbiji, dok u ostalim zemljama u okruženju varira u zavisnosti od mesta testiranja i koliko brzo se dobijaju rezultati. Međutim, gotovo svuda testovi mogu da se nađu po nižoj ceni nego u Srbiji.

Tako se u u Severnoj Makedoniji cena testa kreće od 40 do 89 evra, u Hrvatskoj od 53 do 130 evra, u Sloveniji od 80 do 120 evra.

PCR test se po nižoj ceni nego u Srbiji može naći i u Francuskoj, gde iznosi oko 55 evra, Belgiji gde je 61 evro, dok u Turskoj ova usluga košta svega 31 evro.

Autor: Nova.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs