Krizni štab popušta mere: Od ponedeljka mogu da rade tržni centri

Img Foto: Pixabay

Od 12. aprila, tržni centri će, ako se nastavi ova tendencija sa koronavirusom u zemlji do ponedeljka, moći da se otvore, izjavio je član Kriznog štaba Branislav Tiodorović. Doneta odluka i o školama - od 19. aprila povratak u klupe.

Ugostiteljski delovi unutar tržnog centra još neće biti otvoreni, odlučio je Krizni štab.

„Situacija je još u statusu vanredno, uz blagu tendenciju smanjenja broja novopotvrđenih slučajeva oboljevanja. Uočava se i da se odnos između prijema i otpusta u kovid bolnicama kreće polako u korist otpusta. I u kovid ambulantama smanjuje se broj prvih pregleda“, rekao je Tidorović posle sednice štaba.

Dodao je, međutim, da su kovid bolnice još pune i pod pod oterećenjem.

„Ovom dinamikom kako se kreću stvari poslednja dva tri dana, ako bi se to nastavilo i narednih dana, što očekuejmo  može se razmišljati o određenim postupcima koji će omogućiti da neke od mera mogu biti dopuštene – pre svega se misli da mogu tržni centri početi da rade pod pretpostavkom da se nastavi ova tendencija od ponedeljka“, rekao je Tiodorović.

On je istakao i da je Krizni štab mišljenja da je vreme da se online nastava u školama smanji i svede samo na lokalne procene u mogućim žarištima i da od 19. aprila počnu da funkcionišu po sistemu kako su radile pre toga.

Tiodorović je precizirao i da oni ugostiteljski objekti koji su u tržnim centrima sa mogućom baštom i izlaskom na otvoreno mogu da rade, ali da oni u zatvorenom prostoru ostaju zatvoreni.

„Ako se dobra tendencija nastavi, nadam se da ćemo i o time moći da razgovaramo“, rekao je Tiodorović.

Naglasio je da i dalje ostaje akcenat na merama. „Sve mere koje su dobro poznate se moraju poštovati, od nošenja maski čak i na otvorenom ako ste u blizu, u gužvi, komunikaciji, maska je ta koja će vas zaštititi, a u zatvorenom obavezno“, rekao je Tiodorović i dodao da se moraju poštovati i mere fizičke distance i dezinfekcije.

Istakao je i da se vakcinacija odlično odvija, posebno poslednja dva – tri dana, da je odziv izuzetno dobar. „To nam je rešenje situacije, uz poštovanje mera, uz što veći obuhvat vakcinacijom u što kraćem vremenu da bi omogućili da se i britanski i drugi sojevi mogu zaustaviti, to je jedini način“, rekao je Tiodorović.

„Moramo biti realni – mi smo možda najbolji u Evropi po tome koliko vrsta obezbeđenih vakcina imamo ali i po odzivu stanoviništva“, rekao je Tiodorović i rekao da zavisi od isporuke koliko ćemo dobijati nadalalje vakcina. „Nadamo se da ćemo ovaj dobar trend zadržati“, kaže.

Izrazio je nadu da ćemo moći u jednom kraćem vremenu, od mesec i po dva, doći do onog „što nazivamo mogućim kolektivnim imunitetom“.

„Imam malo optimizma, pored svega što vidite što može da deluje depresivno, mislim na broj umrlih – ovo je ono što se dešavalo u prethodnom periodu od 10-15 dana, to se sad završava, kod jednog broja obolelih i sa fatalnim završecima“, rekao je dr.

„Ipak se može reći da očekujem o tendenciju pada i nadalje i poboljšanje situacije, bilo bi dobro da iz vanredne siđemo u nesigurnu, to bi bio znak da mere možemo brže uvažiti…Ali o tome ćemo na nekoj od narednih sednica“, rekao je.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs