Eurostat: Na rukovodećim mestima samo trećina žena

Img Foto: Pixabay

Žene su i dalje manje zastupljene od muškaraca u upravama kompanija u EU i čine svega trećinu ukupnog broja menadžera, pokazuje analiza Eurostata. Najmanje su zastupljene žene u upravama preduzeća u Hrvatskoj.

Podaci pokazuju da je u trećem kvartalu prošle godine 9,5 miliona ljudi zauzimalo rukovodeću poziciju u EU, od toga 6,2 miliona muškaraca i 3,3 miliona žena.

Iako žene predstavljaju gotovo polovinu svih zaposlenih u EU (46 odsto), one su nedovoljno zastupljene među menadžerima (34 odsto).

Povećanje je neznatno i od početka praćenja 2002. godine udeo žena na rukovodećim pozicijama povećao se za svega četiri odsto.

Najmanje ravnopravne su žene u Hrvatskoj u kojoj čine svega trećinu menažera (24 odsto), a potom u Holandiji (26 odsto) i Kipru (27 odsto).

Najveći udeo žena na rukovodećim mestima je u Letoniji (45 odsto) i Poljskoj (44 odsto), a potom Bugarskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Švedskoj (po 42 odsto).

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs