Stipendija za novinarsku izuzetnost 2021: Transformacija

Img Foto: Pixabay

Otvoren je godišnji konkurs za dodelu stipendija za novinarsku izuzetnost za 2021. godinu.

Program već petnaest godina za redom obezbeđuje stipendije u iznosu od 3.000 evra i uredničku podršku novinarima koji žele da izveštavaju o trendovima koji oblikuju društva i demokratiju u četrnaest zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope.

Rok za ovogodišnje prijave je 9. april 2021.

Kao i obično, prijave treba da se odnose na godišnju temu. Ove godine tema je Transformacija. Urednik programa, Neil Arun, kaže da tema pruža novinarima „priliku da predlože priču koja bi istražila promene koje su pokrenute ili dobile zamah tokom prošle godine“.

Godišnji izbor deset stipendista vrši nezavisni žiri, koji čine novinari, urednici i eksperti iz regiona i Evrope. Izabrani stipendisti će u svom radu imati mentorsku podršku urednika programa, kao i podršku regionalne BIRN mreže, prisutne u svim zemljama koje program pokriva. 

Balkanska istraživačka mreža i ERSTE Fondacija su fond za Stipendiju za novinarsku izuzetnost osnovali 2007. godine. Od tada je više od 140 novinara iz četrnaest zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope učestvovalo u ovom programu za profesionalni razvoj novinara. 

Od 2020. godine osim zemalja Balkana program je otoren i za novinare iz zemalja Višegradske grupe.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs