U Srbiji žene u proseku sa 28 godina rađaju prvo dete, u EU prosek 29,4

Img Foto: Pixabay

U gotovo svim zemljama Evrope žene sve kasnije postaju majke po prvi put, pokazuju podaci Evropskog zavoda za statistiku (EUROSTAT).

Prema njihovim podacima, prosečna starost žena u vreme prvog porođaja konstantno se povećava u svim zemljama Evropske unije i 2019. godine iznosila je 29,4 godine.

Najmlađe prvorotkinje su stanovnice Bugarske, gde u proseku imaju 26,3 godine, a na suprotnom kraju skale nalaze se stanovnice Italije koje svoje prvo dete rađaju sa 31,3 godine.

I u Srbiji je zabeleženo da žene sve kasnije rađaju svoje prvo dete, te je 2015. njihova prosečna starost iznosila 27,3 godine, dok su pet godina kasnije, 2019. godine, žene prvi put postajale majke sa 28,1 godinom u proseku.

Najveća razlika u periodu između 2015. i 2019. godine zabeležena je u Estoniji. U toj evropskoj državi je 2015. godine prosečna starost žena u trenutku rođenja prvog deteta iznosila 27,2 godine, dok je samo pet godina kasnije prosečna starost prvorotkinja bila 28,2 godine.

Pomeranje starosti žena koje prvi put rađaju primećeno je i u Litvaniji i Luksemburgu, dok su najmanje razlike zabeležene u Slovačkoj i Sloveniji.

U nekoliko država Evrope prosečna starost prvorotkinja bila je veća od 31 godine, a osim Italije te države su Španija i Luksemburg. Manje od 27 godina u proseku, žene koje prvi put rađaju imaju samo u Bugarskoj i Rumuniji.

Izvor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs