Bivši direktor „Galeta“ pod istragom u Crnoj Gori, u Srbiji i dalje pod nečijom zaštitom

Img Foto: Pistaljka printscreen

Sumnjivim poslovima Branislava Krekića, bivšeg funkcionera Demokratske stranke i direktora beogradskog Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“, sada zaposlenog u firmi „Makina sekjuriti“ kojoj je nameštao poslove, o čemu Pištaljka piše više od četiri godine, konačno su se pozabavili nadležni organi, ali ne Srbije već Crne Gore.

MUP Crne Gore je 18. februara saopštio da je posebna komisija  ministarstva utvrdila da je beogradska firma „Makina sekjuriti“ (Macchina Security) umešana u nameštanje tendera za kupovinu kamera i radara za nadzor graničnih prelaza u kojima je navodno pronevereno više od milion evra. „Makina sekjuriti“ je ovaj posao dobila na nameštenom tenderu, a Crna Gora je robu platila pet puta više nego što je njena vrednost na tržištu, tvrdi državni sekretar crnogorskog MUP-a Rade Milošević. Visoki funkcioner MUP-a navodi i da su sa opreme za nadzor skidane nalepnice pravog proizvođača i lepljene oznake „renomiranih firmi“ kako bi se prevario kupac.

Posebna komisija MUP-a utvrdila je da je u slučaj umešan Branislav Krekić, sada zaposlen u „Makina sekjuriti“, koji je do 2017. godine bio direktor Javnog preduzeća Sportski centar „Milan Gale Muškatirović“ (bivši „25. maj“). U periodu od 2012. godine do 2014. godine Krekić je bio narodni poslanik Demokratske stranke.

Pištaljka je još 2016. godine otkrila da je, dok je bio na funkciji direktora sportskog centra, Krekić nameštao tendere. Istraživanje Pištaljke pokazalo je da je za samo dve godine njegovog mandata (2014-2016) čak 40 miliona dinara potrošeno na sumnjive javne nabavke, te da je 2016. godine ovo preduzeće beležilo gubitak u poslovanju, a da je kupilo logo za 23.000 evra. Na jednom od nameštenih tendera posao je dobila i firma „Makina sekjuriti“. Kao jedini ponuđač za nabavku opreme za kontrolu i naplatu karata, 2015. godine ta firma je dobila posao vredan 18 miliona dinara. Nedugo po silasku s funkcije, Krekić je počeo da radi upravo za ovu firmu.

Iako se u zvaničnim registrima Branislav Krekić ne vodi ni kao direktor ni kao vlasnik firme „Makina sekjuriti“, Pištaljka je otkrila da je on bio zadužen za sklapanje poslova sa lokalnim samoupravama. Njegov potpis tako se našao na ugovoru o ugradnji video nazora u opštini Opovo. Vrednost posla bila je 1,77 miliona dinara.

Da oprema koju prodaje „Makina sekjuriti“ nije funkcionalna pokazalo se osim na primeru crnogorske carine i u slučaju ulaznih kapija u dve zgrade uprave Grada Beograda (u zgradama uprave u Kraljice Marije i u Ulici 27. marta). Naime, Pištaljka je pisala da su gradske vlasti  potrošile više od 50 miliona dinara na kupovinu ulaznih kapija 2018. godine (na slici). Na tenderu je učestvovala samo jedna firma – „Makina sekjuriti“, koja je i dobila posao. Iako je tender bio veoma zahtevan, pa su se između ostalog tražile i kapije koje identifikuju prolaznike skenerom vena sa dlana – šest meseci posle kupovine ni osnovne funkcije ove opreme nisu radile. Načelnica gradske uprave Sandra Pantelić odbila je da objasni zbog čega je gradskoj upravi bio potreban skener vena sa dlana na ulaznim kapijama, kao i da odgovori zašto kapije ne rade.

Nekoliko meseci kasnije, posredstvom Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti, Pištaljka je dobila obrazloženje da je skener vena sa dlana postavljen ispred dve prostorije u kojima se nalaze server i ostala informatička oprema, a da je tu pristup dozvoljen samo jednoj osobi. Za kupovinu ovakvog aparata, koji koristi biometrijske podatke, bilo je neophodno odobrenje Poverenika. Ovo odobrenje gradske vlasti nisu imale, ali pošto sistem nije proradio, nije došlo ni do nezakonite obrade podataka.

Kao jedini učesnik tendera, „Makina sekjuriti” dobila je poslove obezbeđenja beogradskog JP „Gradske pijace” i posao postavljanja video nadzora u Zaječaru. Novosti su pisale da je firma dobila i posao ugradnje video nadzora na gradilištu Koridora 10. Ipak, Koridori Srbije ovu informaciju nisu potvrdili – već su naveli da nemaju informacije o tome ko je postavio kamere. Naime, kako tvrde u Koridorima, kamere je postavljao podizvođač sa kojim glavni izvođač radova ima ugovor.

U zemlji do sada nije bilo reakcije nadležnih u vezi sa spornim javnim nabavkama o kojima je Pištaljka pisala, a u koje je umešan Branislav Krekić. Da li će Krekić odgovarati u Crnoj Gori odlučiće crnogorski pravosudni organi.

Autor: Pištaljka





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs