Federacija BIH: Afera respiratori - zloupotrebe u nabavci

Img Foto: Pixabay

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i drugi optuženi u predmetu “respiratori” izjasnili su se da danas nisu krivi za optužbe zbog zloupotreba u nabavci respiratora na početku pandemije koronavirusa, javila je BHRT.

Izjašnjenje o krivici usledilo je nakon što je su optuženi u ovom predmetu upoznati s njihovim pravima, obavezama i načinima na koje mogu da se izjasne o krivici.

Optužnicom u ovom predmetu za spornu nabavku respiratora tereti federalnog premijera Fadila Novalića iz Stranke demokratske akcije (SDA), njegovu zamenicu i ministarku finansija Jelku Miličević (HDZ BiH), nekadašnjeg direktora uprave Civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnik preduzeća „Srebrena malina“ iz Srebrenice Fikreta Hodžića, koji je bio posrednik pri kupovini.

Reč je o nabavci 100 respiratora u vrednosti od 10.530.000 konvertibilnih maraka, kao i zaštitne opreme u vrednosti od 2.900.000 maraka za potrebe borbe protiv koronavirusa u FBiH u vreme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Po nalogu vlade Federacije BiH prošle godine je, posredstvom uprave Civilne zaštite i uz posredovanje „Srebrene maline“, kupljeno 100 respiratora vrednih oko 5,3 miliona evra, koji su bili namenjeni bolnicama u Federaciji BiH.

Ispostavilo se kako ti aparati, proizvedeni i kupljeni u Kini, nisu odgovarali propisanim specifikacijama, a u BiH nije bilo ni ovlašćenog servisera koji bi ih pustio u pogon na odeljenjima intenzivne nege za najteže pacijente zaražene koronavirusom.

Izvor: FoNet/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs