CEMA istraživanje: Znate li šta je KRONIZAM?

Img Foto: Cemaforum

Centar za monitoring i aktivizam - CEMA, Čačak sprovodi sedmične ankete u okviru planiranih aktivnosti projekta  “Građanski nadzor lokalne vlasti’’ koji CEMA realizuje uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju iz Brisela.

Ovonedeljna anketa  odnosi se na zloupotrebu službenog položaja: KRONIZAN i NEPOTIZAM.

Većina je čula za nepotizam - zloupotrebu položaja zarad člana porodice, ali da li znate šta je KRONIZAM?  Ponuđeni odgovori su bili: Nikada nisam čuo/la za taj izraz; Nisam siguran/na da znam šta je; Poznato mi je.

Podjednako anketiranih je obeležilo odgovor da nikada nisu čuli za taj izraz i da nisu sigurni da znaju šta je. Niko od sugrađana koji su popunili anketu nije naveo da zna šta je kronizam.

ODGOVOR: KRONIZAM je manje poznat pojam ali ne i pojava u društvu. Reč je o situacijama u kojima se prednost daje prijateljskim ili političkim vezama.

Primer: Zbog velikog zalaganja u izbornoj kampanji stranački aktivisti se “nagrade” radnim mestom u javnim službama.

Zapošljavanje rođaka ili prijatelja u javnim institucijama ili preduzećima umesto najboljeg kandidata, osim što je krivično delo, ugrožava i javni interes.

 

 

Ova inicijativa se realizuje uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju (EED). Sadržaj nužno ne izražava zvaničan stav EED. Informacije i izneti stavovi su isključiva odgovornost autora.

 

 

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs