Gradonačelnik Čačka: Od danas na velikom ekranu Doma kulture rezultati merenja kvaliteta vazduha

Img Foto: Epicentarpress

Proteklih dana pojavio se veliki broj zabrinjavajućih informacija u vezi zagađenja vazduha u Čačku. Tim povodom gradonačelnik Čačka, Milun Todorović u saopštenju ističe: "Zarad istinitog informisanja građana Čačka, svi zvanični podaci Agencije za zaštitu životne sredine o trenutnom stanju kvaliteta vazduha u našem gradu i Srbiji biće svakodnevno emitovani na velikom ekranu Doma kulture, na Gradskom trgu. Na taj način građani će moći da se uvere o rezultatima merenja i preciznoj oceni kvaliteta vazduha."

U saopštenju se navodi da su jedini relevantni merači kvaliteta vazduha u Čačku povezani na nacionalni sistem Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), koja funkcioniše u okviru Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije i vrši svakodnevni monitoring kvaliteta vazduha i voda, kao i kontrolu buke, koncentracije polena i emisije štetnih gasova, na teritoriji naše države.

Ovaj sistem omogućio je, da uz pomoć indeksa kojim se ocenjuje kvalitet vazduha, budu prikazani podaci sa automatskih mernih stanica u realnom vremenu. Konkretno, na svakih sat vremena, uz pomoć indeksa, prikazuje se kvalitet vazduha, i na taj način od velikog broja podataka formira se jedinstvena i jednostavna informacija, sa ciljem efikasnije i transparentnije komunikacije sa građanima.

Na glavnoj stranici Ekološkog portala grada Čačka, ekologija.cacak.rs, nalazi se link prema ovom sistemu. Jednostavnom pretragom, svako može proveriti i nedvosmisleno utvrditi, da je kvalitet vazduha u Čačku dobar ili odličan i danas, kao i svih prethodnih dana.

Pretraga se može izvršiti po danima i proveriti tačni rezultati svakog merenja.

Za razliku od zvaničnih podataka, neretko se pojavljuju senzacionalistički naslovi i podaci, sa namerom dezavuisanja javnosti i širenja straha  kod naših sugrađana. Svako ko je, na osnovu ovih tabloidnih nagađanja, pomislio  da je Čačak jedan od najzagađenijih gradova u svetu, treba da zna da je to neistina, da postoje proizvođači merača, dostupni svakom ko ima sredstva za njihovu kupovinu i da ih po sopstvenom nahođenju može postaviti gde god želi.

Proizvođači takvih merača, uglavnom imaju i svoje sajtove na koje njihovi uređaji šalju podatke. Nekoliko takvih uređaja postoji u Čačku i ostalim gradovima u Srbiji. Upravo sa ovih sajtova se plasiraju u javnost podaci, koji ne oslikavaju pravo stanje kvaliteta vazduha.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs