Istraživanje: Pandemija drastično promenila način života i rada mnogih žena

Img Foto: Pixabay

Način na koji mnoge žene žive i rade drastično se promenio od pojave pandemije koronavirusa, i prema istraživanju koje je objavio Deloitte Global, skoro 82 odsto ispitanica navodi da je pandemija negativno uticala na njihove živote, a 70 odsto onih koje su iskusile negativan uticaj su zabrinute zbog mogućnosti napredovanja u karijeri.

Istraživanje Deloitte obuhvatilo je oko 400 zaposlenih žena širom sveta koje su navele da je pandemija učinila da imaju više obaveza oko kućnih poslova 65 odsto, dok je trećina rekla da su na poslu takođe opterećenije usled pojave pandemije.

One koje su navele negativne uticaje kao rezultat promena u svakodnevnim aktivnostima, kao glavne negativne posledice navode uticaj na fizičko stanje, nemogućnost usklađivanja radnih i životnih obaveza i uticaj na mentalno stanje.

One ispitanice koje kod kuće brinu o detetu ili nekom drugom članu porodice, suočavaju se sa posebnim izazovima, pa se kod 75 odsto žena znatno promenila situacija, jer su im se obaveze utrostručile, sa 17 odsto pre pandemije na 48 odsto u vreme istraživanja.

Većina žena sa decom prijavila je dodatne obaveze kada je reč o brizi dece 58 odsto i odgovornosti za obrazovanje/nastavu kod kuće 53 odsto.

Sa druge strane, više žena koje nemaju obavezu brige o deci osećaju potrebu da budu uvek dostupne na poslu 53 odsto, više od onih koji imaju tu vrstu obaveze 44 odsto, što se pretvara u različite tipove izazivača stresa, uključujući i to da su žene koje nemaju obavezu brige o drugim licima više opterećene od onih koje imaju - 58 odsto u odnosu na 41 odsto.

Mnoge žene su prilagodile svoj svakodnevni život situaciji, ali su zabrinute zbog uticaja koji bi pandemija mogla da ima na njihov napredak u karijeri, i kratkoročno i dugoročno, navodi se u istraživanju. 

Izvor: FoNet





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs