Krupanj i Loznica na nogama: Protest protiv kompanije Rio Tinto

Img Foto: Zelena patrola

Mineral jadarit otkriven je 2004. godine blizu Loznice, u zapadnoj Srbiji. Kompanija Rio Tinto je završila istraživanja u februaru 2020. Ležište "Jadar" ima visokokvalitetnu rudu koja sadrži bor i litijum. Projekat "Jadar" podrazumeva rad na razvoju rudnika podzemne eksploatacije i izgradnju industrijskog postrojenja za metalurško-tehnološku preradu koncentrata jadarita. Početak eksploatacije rude može se očekivati krajem 2021. godine.

Najava početka radova eksploatacije i prerade minerala jadarita od strane kompanije Rio Tinto dovela je do organizovanja niza protesta građana, koje će ugroziti realizacija ovog projekta.

-Očekivali smo i zahtevali od odbornika u SO Loznica da odbiju prostorni plan regulacije puta Valjevo – Loznica,  u dužini od 13,4 km, koji prolazi kroz opštinu Loznica, koji je, ustvari, put koji obezbeđuje infrastrukturu rudniku Rio Tinto. Međutim, oni su glasali za taj prostorni plan, ne vodeći računa o stvarnim potrebama i interesima građana zapadne Srbije – kaže Miroslav Mijatović iz udruženja Podrinjski Antikorupcijski Tim-PAKT iz Loznice.

Dušan Filipović, advokat koji zastupa Podrinjski Antikorupcijski Tim - PAKT ističe da ne traže ništa više nego što su se izborili preci. "Ustav Republike Srbije garantuje nam pravo na zdravu životnu sredinu. Na tzv javnim raspravama nismo dobili odgovore na najvažnija pitanja: kako će izgledati flotacija rude, kako će se i gde deponovati jalovina iz rudnika i kakav će to uticaj imati na životnu sredinu, navodi Filipović.

U 11 h, u utorak, 27.10.2020. godine organizovaće se protest na lokaciji Brezjak (centar) ispred prostorija kompanije Rio Tinto, u Loznici. Protest organizuju Podrinjski Antikorupcijski Tim – PAKT, kao i neformalna udruženja građana: Ne damo Jadar i  Zaštititimo Jadar i Rađevinu.

- Iako su na području Srbije, odnosno Loznice i Gornjeg Jadra prisutni već više od 15 godina, iz kompanije Rio Tinto se ne mogu dobiti informacije o tome kako će izgledati flotacija litijuma i bora, i koji će biti sastav pogača koje će biti odlagane na jalovište. Bez ovih odgovora, nema ni diskusije u Prostornom planu posebne namene za rudnik litijuma, koga su nezadovoljni građani i civilno društvo proglasili za nevažeći. Podrinjski antikorupcijski tim je došao do izveštaja Zavoda za javno zdravlje Šabac iz maja meseca 2013. godine u kojem se kompanije Rio Tinto preporučuje da zatvori jednu od bušotina na Brezjaku sa koje je uzorkovana podzemna voda zbog povišene koncetracije amonijum jona, gvožđa, bora i fenola. U izveštaju se navodi i da je utvrđena značajna količina litijuma i silicijuma u vodi za koje ne postoji norma u važećim propisima Republike Srbije - ističu u Podrinjskom Antikorupcijskom Timu - PAKT iz Loznice.

Šta je karakteristično za dosadašnje poslovanje u Srbiji, kad je u pitanju kompanija Rio Tinto?

-Podrinjsko Antikorupcijski Tim - PAKT je članica Koalicije za nadzor javnih finansija i monitorišemo trag novca. Tražili smo odgovore na pitanja: Kome je i šta plaćao Rio Tinto, u našoj državi od kada su prisutni na našim terenima? Obratili smo se Upravi za trezor i dobili jako zanimljive podatke. U prethodnih par godina Rudarsko-biološki fakultet je prihodovao od kompanije Rio Tinto 100,5 miliona dinara, poslednje dve godine uključuje se Građevinski fakultet sa 10,5 miliona dinara, Mašinski fakultet sa nešto više od 12 miliona dinara, Zavod za javno zdravlje Beograd 13,4 miliona dinara. Zatim, smo se obratili svim tim institucijama s pitanjem: Šta su radili za Rio Tinto za te pare? Odgovore smo dobili od Zavoda za javno zdravlje Beograd, Zavod za javno zdravlje Šabac i Zavoda za zaštitu spomenika Valjevo. Indikativno je da ni od jednog fakulteta nismo dobili odgovor, iako Rudarskob-biološki fakultet ima i donacije od kompanije Rio Tinto a oni su plaćali i za neke doctorate. Žalili smo se Povereniku za informacije od javnog značaja i biće zanimljivo videti kakve su to usluge naši fakulteti pružali u prethodnom periodu kompaniji Rio Tinto. To je jedan od razloga zbog čega su građani Loznice i Gornjeg Jadra nezadovoljni i nemaju poverenja ni u domaće institucije. Nezadovoljni građani su u potrazi za odgovorima organizovali, i ubuduće će organizovati, proteste – kaže Miroslav Mijatović, iz Podrinjskog Antikorupcijskog Tima – PAKT.

Izvor: Zelena patrola

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs