Podrška projektima u Sandžaku

Img Foto: Dragana K

Francuska će u narednom periodu podržati projekte Evropske unije (EU) usmerene ka razvoju Novog Pazara i Sandžaka – rekao je francuski ambasador u Srbiji Žan-Luj Falkoni nakon razgovora sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem. Ambasador Falkoni je dodao da je „shvatio  koliko su put ka EU i stabilnost važni za ovaj region“.

Francuski diplomata je istakao da je sa čelnicima lokalne samouprave razgovarao i o projektima „kojima bi se unapredila putna infrastruktura, ekonomija, turizam, poljoprivreda i ekologija ovog regiona, a Evropska komisija je već pripremila deveti milijardi evra za razvoj tih oblasti na području Zapadnog Balkana“. Naglasio je  da će u saradnji sa novopazarskim obrazovnim i kulturnim institucijama raditi na razvijanju odnosa i povećanju prisustva njegove zemlje u ovom gradu. Novopazarski gradonačelnik Biševac je ambasadora Francuske upoznao sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u ovom regionu.

– Razgovarali smo o unapređenju dalje saradnje i podršci Francuske razvoju ovog grada, koji je dokazani prijatelj EU i Francuske. Čuli smo da je EU opredelila devet milijardi evra, a mi ćemo se truditi da spremimo projekte, za razvoj infrastrukture, ekologije, privrede ili kulture i apliciramo za dobijanje sredstava kako bismo poboljšali život naših građana – rekao je Biševac nakon razgovora. Francuski diplomata je prvi put u zvaničnoj, dvodnevnoj, poseti Novom Pazaru, koju je iskoristio da se lično uveri kakva je aktuelna situacija i koja vrsta podrške je potrebna ovom kraju.

Francuski ambasador Falkoni razgovarao je i sa predstavnicima obe islamske zajednice, nevladinih organizacija i medija. Rekao je da je stekao utisak da su svi njegovi sagovornici „svesni značaja evropske perspektive Srbije i ovog regiona“. Posetio je kulturno-istorijske spomenike i hotele „i to može biti potencijal za razvoj turizma“. Na kraju posete, ocenio je da se „radi o kraju sa bogatom istorijom, sastavljenom od mnogo različitih kultura“ i stekao je utisak „harmoničnog društva i suživota različitih kultura“.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs