Televizija poverenika SNS dobila svih pet miliona dinara

Img Foto: Pixabay

Televizija Kopernikus, u vlasništvu poverenika Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Nišu Zvezdana Milovanovića, dobila je u drugom delu ovogodišnjeg niškog konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa, svih preostalih pet miliona dinara.

Konkurs za drugi krug raspisan u julu za podelu preostalih 5.030.000 dinara, a početkom septembra je odlučeno da projekat “ Carski grad-putevima kulturnog blaga“ Kopernikus televizije budu sufinansiran sa 4.950.000 dinara.

Ostalih osam projekata koji su konkurisali u drugom krugu nisu dobili ništa, uz obrazloženje članova komisije da „nisu usklađeni sa prioritetima, problemima i potrebama građana“.

Milovanovićev Kopernikus, inače, nije dobio ni dinar u prvom delu medijskog konkursa u Nišu, maja ove godine kad je medijima podeljeno 84 miliona dinara.

Tada su mediji, odnosno niške televizije koje su naklonjene vladajućoj SNS ili su njihovi vlasnici članovi porodice izabranog lica, dobili više od dve trećine podeljenog novca.

Milorad Doderović član Upravnog i Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS) rekao je da je podela svih preostalih pet miliona dinara samo za TV Kopernikus „nedopustivo bahaćenje i bezobrazluk kojem se konačno mora stati za vrat“.

„Inače, u prvoj podeli pred same izbore najviše podeljenih para građana Niša otišlo je prorežimskim TV kućama. Rekao bih da to nije samo bahaćenje parama građana, već i bezobrazluk koji vređa same građane i njihovo pravo da utiču na koje će i kakve medijske projekte biti trošene budžetske pare i da li će biti zadovoljeni njihovi javni interesi u ovoj oblasti“, ocenio je Doderović, koji je stalni akreditovani dopisnik programa na srpskom jeziku australijskog državnog SBS radija.

On je podsetio da bi javnost morala da zna ko su članovi Komisije koja u Nišu već godinama deli milione, ko ih je predlagao ili kako su se često sami predlagali potpisujući se mirne duše kao nekakvi „eksperti“.

Dragan Đorđević, iz Odbora za ljudska prava Niš, ocenio je da je i drugi deo ovogodišnjeg konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja još jednom potvrdio da kad je ovaj deo javnog interesa u pitanju, proces donošenja odluka nije ni inkluzivan, ni dovoljno transparentan.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs