NRC: Najranjiviji su i najugroženiji zbog pandemije koronavirusa

Img Foto: Pixabay

Pandemija kovid-19 ima "razarajuće" ekonomske posledice po najranjivije grupe ljudi na svetu, raseljene ili osobe koje žive u zonama sukoba, a dovedene su do ivice gladi ili im je uskraćeno školovanje, pokazuje istraživanje Norveškog saveta za izbeglice (NRC).

Istraživanje sprovedeno u 14 zemalja sveta, uključujući Mali, Avganistan, Venecuelu, pokazalo je da tri četvrtine od oko 1.400 ispitanika konstatuje pogoršanje svoje situacije zbog zdravstvene krize.

Prema anketi, 77 odsto je izgubilo posao ili ima manju platu, 70 odsto je moralo da smanji broj obroka, a 73 odsto ima manje mogućnosti da pošalje dete u školu zbog finansijskih problema.

Generalni sekretar NRC Jan Egeland ukazuje da su najranjivije zajednice ujedno i najugroženije zbog posledica pandemije koronavirusa.

"Već prisiljeni da napuste svoje domove zbog nasilja, često sa ograničenim pravima na rad ili pristup vladinim službama, ekonomski uticaj pandemije gura ih ka katastrofi", ističe Egeland. 

UN su i pre pandemije bile zabrinute zbog povećanja gladi u svetu. 

Prema godišnjem izveštaju iz jula, gotovo jedna od devet osoba je 2019. godine bila pothranjena, a ti podaci su se pogoršali zbog koronavirusa. 

NRC je sproveo istraživanje nad 1.413 ispitanika iz 14 zemalja, a to su Avganistan, Kolumbija, Irak, Kenija, Libija, Mali, Uganda, Venecuela, Somalija, DR Kongo, Liban, Jordan, Burkina Faso i Jemen.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs