Srbija i RS obeležavaju Dan srpskog jedinstva, Beograd u bojama zastave

Img Foto: Pixabay

Srbija i Republika Srpska, jedan od dva entiteta u BiH, danas prvi put obeležavaju zajednički praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Datum 15. septembar je izabran jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front.

U svim opštinama u Srbiji i Republici Srpskoj trgovi i centralne ulice će biti okićene Narodnom i Državnom zastavom Republike Srbije, prenosi RTS.

Ovaj praznik će biti zajednički obeležavan u Srbiji i Republici Srpskoj i u svim sredinama u kojima su Srbi širom sveta, simbolizujući jedinstvo srpskog naroda.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će danas najvažnije gradske ulice biti okićene sa 4.000 srpskih zastava, a most na Adi, Brankov most, palata Albanija, Dom Narodne skupštine i fontana na Slaviji biće osvetljeni u bojama srpske zastave.

Sve državne institucije i javni objekti biće okićeni srpskim zastavama, dok će sa fontane na Slaviji biti emitovane himne Republike Srbije i Republike Srpske, naveo je Vesić na fejsbuku.

Zastave su i na svim institucijama u Banjaluci, gde će večeras na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja biti održana svečana akademija.Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs