Fond B92 i Srpski filantropski forum: Nova donacija za KBC "Bežanijska kosa"

Img Foto: Fond B92

U okviru akcije za borbu protiv koronavirusa koju su pokrenuli Fond B92 i Srpski filantropski forum, KBC "Bežanijska kosa" donirana je nova medicinska oprema ukupne vrednosti 3.843.710 dinara. Nabavljen je jedan klinički pacijent monitor, 38 komada merača krvnog pritiska i 10 protokomera za kiseoničku terapiju sa ovlaživačem, navodi se u saopštenju.

Kliničko bolnički centar "Bežanijska kosa" je od juna meseca određena za lečenje pacijenata pozitivnih na Kovid-19, tako da će ova vredna donacija u opremi biti od ogromne pomoći zaposlenima i pacijentima u ovoj ustanovi, navodi se.

Kompanija donator, koja je želela da ostane anonimna, a koja je u okviru ove akcije već donirala značajna sredstva za srpske kovid bolnice, obezbedila je novac za nabavku pacijent monitora EV1000 koji može da da značajne informacije o stanju pacijenta, bitne za njegovo dalje lečenje, kao i 38 merača krvog pritiska.

Pored ovih aparata, KBC "Bežanijska kosa" donirano je i 10 protokomera sa ovlaživačem, a to je donacija kompanije MOL Srbija, koja je takođe pomagala u nekoliko navrata zdravstvenim ustanovama u Srbiji od početka pandemije virusa korona. Protokomer se koristi za primenu kiseonične terapije kod pacijenata kojima je neophodna mala potpora spontanom disanju, u smislu povećane koncentracije kiseonika od one koja se nalazi u ambijentalnom vazduhu.

Direktorka KBC "Bežanijska kosa" doc. dr Marija Zdravković zahvalila se Fondu B92 za ovu i mnogobrojne donacije koje su realizovane tokom prethodnih meseci.

"Donacije koje su realizovane od strane Fonda B92 u vidu respiratora, protokomera za kiseoničnu terapiju, aparata za merenje krvnog pritiska i nešto što bismo posebno naglasili, donacija jednog od trenutno najsavremenijih pacijent monitora za hemodinamsko praćenje (EV1000), su od izuzetnog značaja za dalje funkcionisanje našeg centra. S obzirom da smo trenutno centar koji će u narednom periodu zbrinjavati pacijente sa Kovid-19 infekcijom, donacija EV1000 monitora, kao i drugih medicinskih aparata i uređaja, unaprediće našu borbu sa najtežim oblicima ove bolesti i pomoći nam da smrtnost, koja je u našoj ustanovi i inače na veoma niskom nivou od početka epidemije, bude još niža", rekla je ona.

"Veoma smo zadovoljni činjenicom da smo uspeli da pronađemo donatora za narudžbinu koju smo dobili za specijalni pacijent monitor koji je u funkciji preciznije dijagnostike i praćenja pacijenata obolelih od Kovida 19. Takođe, kroz našu akciju uspeli smo da prikupimo i sredstva za kupovinu skoro 100 protokomera za srpske kovid bolnice. Nastavljamo sa akcijama u cilju osnaživanja zdravstvenog sistema", izjavio je prilikom uručenja donacije predsednik UO Fonda B92 i izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs