Prljave igre u belom sportu: Povećan broj krivičnih istraga u tenisu

Img Foto: Pixabay.com

Sportski mečevi sa manjim brojem učesnika, kao što je to slučaj u tenisu, laka su meta za kriminalce i korupciju, piše u najnovijem izveštaju Interpola o korupciji u sportu, prenosi Nova ekonomija.

Istrage koje su prijavljene Europolu ukazuju da činjenicu da su manipulacije bile zastupljene u gotovo 500 teniskih mečeva u periodu između 2014. i 2018. godine. Ipak, taj broj se odnosi samo na one mečeve koji su bili predmet istrage, pa se pretpostavlja da je prava cifra znatno veća. 

Krivične istrage sumnjivih teniskih mečeva prijavljenih Europolu iz država članica EU znatno su se povećale u poslednjih nekoliko godina. Tu spadaju Futures mečevi Međunarodne teniske federacije (ITF) i Turniri čelendžera Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP), koji se održavaju u EU i ostalim zemljama. 

Nedozvoljena korist se postiže tako što se uplati veliki broj manjih iznosa na više teniskih mečeva nižih kategorija koji se ne snimaju kamerama. Na njima se nagrade kreću između pet i deset hiljada dolara, pa je tenisere lakše potkupiti. Ovaj način klađenja funkcioniše tako što se napravi mnogo naloga za klađenje uz pomoć pravih, ukradenih i izmišljenih identiteta. 

Dobit je velika, rizik mali, način nezakonit, a evidentno je i da je veliki broj evroazijskih kriminalnih grupa aktivan u tim kombinacijama. Nameštanje konačnog rezultata meča, kao i lakše, ali i dalje vrlo isplativi oblici nameštanja odnose se na manipulaciju setova (npr. klađenje na jedan set, na igru).  Takođe primenjuju se razni načini klađenja pre meča i tokom igre.

U svakom slučaju, kriminalci povećavaju dobit eksploatacijom azijskih i evropskih kladionica, a sve više se koristi onlajn klađenje u odnosu na gotovinske uplate.U cilju zaštite manipulacija na teritoriji EU koriste se Virtuelne privatne mreže (VPN) kako bi se sakrile prave IP adrese korisnika naloga.

Od ostalih tehnika koriste se dvostruko klađenje, klađenje na više ili manje mečeva, na jedan set, na kvote mečeva, na sledeći poen.U igri je i klađenje na mečeve u kojima će pobediti igrač koji na kraju znatno zaostaje za rivalom.

U tenisu se koriste presretači koji šalju informacije o događajima na meču nekoliko sekundi pre sudijskog snimanja bodova, što omogućava dodatno vreme za klađenje.  U nekim slučajevima sudije deluju u dogovoru sa prevarantima.

U izveštaju Europola dodaje se i da se otkriva sve više kombinacija po kojima se nameštaju teniski mečevi, što je doprinelo većoj pažnji policije, kladioničara i drugih ključnih aktera u određenom sportu.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs